12. helyen a magyar Scania a Selyemút-ralin

A nyitónapi sárdagasztás után hétfőn maratoni szakasszal folytatódott a 2011-es Silk Way Rally Oroszországban, ahol a mezőny egyetlen magyar kamionos egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Tóth Tamás alkotta Qualisport-trió folytatta bíztató szereplését. A Scaniával versenyző alakulat a 11. pozícióban zárta a Lipeck és Volgográd közötti szelektív szakaszt.

Nem véletlenül titulálták maratoninak a Dakar Series keretein belül idén harmadízben megrendezett viadal második napját. A versenyzőkre 484 kilométernyi szelektív várt, amelynél lesz ugyan hosszabb a hátralevő öt nap során, de a 366 kilométer összekötő szakasznak köszönhetően össztáv vonatkozásában ez a nap volt a csúcs.

Miután az esős, sáros nyitányt az ígéretes 16. pozícióban fejezte be a Qualisport legénysége, hétfőn fokozták a tempót. Az afrikai terepen edződött hármas a változatos, sárt, homokot és egyéb terepralis nyalánkságokat egyaránt tartogató menet során folyamatosan javított a pozícióján: az első ellenőrző ponton még a 18. helyen álltak, a végére azonban 7 óra 37 perc 41 másodperces idejükkel a 11. pozícióba kapaszkodtak fel.

Ezzel a dunaszentbenedeki csapat az előkelő 12. helyen áll a kamionos összetettben, ahol immáron a napi szakaszt megnyerő Kamaz-pilóta, Firdaus Kabirov vezet a nyitónapon defektek által hátráltatott Hans Stacey (De Rooy-Iveco), valamint a szintén kamazos Andrej Karginov előtt. A nap nagy vesztese a monstrumok között a Kamaz reménysége, Eduard Nikolaev volt: a vasárnap domináló orosz kiválóság a 145. kilométernél műszaki hiba miatt megállt, hiába sietett a segítségére márkatársa, Ilgizar Mardeev is.

”Minden volt a mai napon, ami csak előfordulhatott” – értékelt a Qualisport pilótája, Kovács Miklós – „Embert és technikát próbáló nap volt sárral, vízátkeléssel, puha homokkal és tevefűvel fűszerezve. Az eredménnyel elégedett vagyok, bízom a jó folytatásban.”

Czeglédi Péter másodpilóta hozzátette: „Örülök a jó eredménynek, ugyanis egy rendkívül nehéz szelektív szakaszt tudhatunk magunk mögött. A mai nap mind a technika, mind a vezetők, mind a navigátorok számára megterhelő volt. Sajnos egy GPS-pontot elmulasztottunk, így valószínűleg időbüntetést kapunk, de így is nagyon elégedettek lehetünk” – fogalmazott a tapasztalt navigátor.

Szalay Balázs és Bunkóczi László, az autós kategóriában a magyar színeket egyedüliként képviselő Opel Dakar Team párosa 6 óra 52 perc 56 másodperces időt produkált: a második ellenőrző ponton még a 6. helyet jegyezték, de végül a 7. pozícióban végeztek és összetettben is hasonló helyen állnak. Az autósok között egyébként a vasárnapi gondok után megtáltosodó Dakar-legenda, Stephane Peterhansel bizonyult a leggyorsabbnak: az X-Raid Minivel száguldó, 5 óra 34 perc 46 másodperces időt repesztő francia 12 perc 9 másodpercet vert az X-Raid BMW X3-asával versenyző Krzysztof Holowczycra, aki két nap után vezeti az autós kategória küzdelmeit.

Kedden Volgográdból Asztrahán felé veszi az irányt a közel 4 ezer kilométeres, Szocsiban befejező összecsapás mezőnye. A szelektív szakasz hossza 432 kilométer lesz és mint azt a szervezők előrejelzése ígéri: újra változatos lesz a terep, sztyeppés és dűnés részeken is száguldanak majd a résztvevők.

Forrás: Qualisport
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?