Brüsszeli javaslat a roaming-szolgáltatások költségeinek korlátozására

Hosszú távú megoldási javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán a mobiltelefonok és egyéb mobileszközök Európai Unión belüli használatának (roaming, azaz barangolási szolgáltatások) költségkorlátozására vonatkozóan.

A bizottság egy rendelettel 2014. július 1-jétől a verseny ösztönzésére irányuló intézkedéseket léptetne életbe, köztük azt, hogy a mobilszolgáltatók – szabályozott nagykereskedelmi árakon – más tagállamok alternatív szolgáltatóinak hálózatát is használhassák.
A javaslat egy másik eleme szerint a fogyasztók, ha úgy kívánják, régi telefonszámuk megőrzésével választhatnak olcsóbb mobiltelefonos barangolási szerződést, függetlenül a nemzeti mobilszolgáltatásokra vonatkozó szerződésüktől.

A bizottság brüsszeli közleményéből kiderül, „a strukturális intézkedések teljes körű hatályba lépéséig terjedő időszak lefedésének érdekében, illetve amíg a versenynek köszönhetően mérséklődnek a kiskereskedelmi árak, a javaslat fokozatosan csökkentené a jelenlegi kiskereskedelmi árplafont a hang- és szöveges üzenetekre (sms) vonatkozó szolgáltatások tekintetében, valamint új árkorlátozást vezetne be a mobil adatszolgáltatásokra”.

Az elképzelés szerint 2014. július 1-jén már a barangolási szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók külföldi útjuk során hívásindításért percenként legfeljebb 24 centet fizetnének, míg hívásfogadásért percenként legfeljebb 10 centet, szöveges üzenet küldéséért ugyancsak legfeljebb 10 centet, továbbá adatok letöltéséért vagy internetes böngészésért megabájtonként legfeljebb 50 centet.

A közleményből kiderül az is, hogy tavaly év végén még meglehetősen nagy különbségeket mutattak a kiskereskedelmi árak: a külföldön, azaz egy másik tagállamban folytatott adatletöltés kiskereskedelmi átlagára 1,06 eurót tett ki. A fogyasztóknak megabájtonként átlagosan 2,23 eurót kellett fizetniük, ha külföldön egy másik mobilcsoport hálózatáról töltöttek le, egyes esetekben azonban a díj akár a 12 eurót is elérte.

Neelie Kroes, a témáért felelős európai bizottság tag szerint a javaslat „a probléma gyökerével, azaz a barangolási piacokon tapasztalható versenyhiánnyal foglalkozik oly módon, hogy a fogyasztók számára nagyobb kínálatot biztosít, az alternatív szolgáltatók számára pedig könnyebb hozzáférést a barangolási piacokhoz”.
A javaslatot még az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács is megvitatja.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 206 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?