Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Megnyitották a 4-es főút kisújszállási elkerülő szakaszát

Megnyitották a 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő 11 kilométeres szakaszát szerdán délelőtt, ezzel a nagykun városban lényegesen csökkenhet a belterületi járműforgalom.

    Az átadása az eredeti tervhez képest csúszott, de miután valamennyi érintett szakhatóság és kezelő megküldte hozzájárulását, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége keddi  határozatában engedélyezte az elkerülő út ideiglenes forgalomba helyezését – mondta Korim Éva kormányhivatali sajtófőnök az MTI-nek.

    Naponta 15 ezer jármű közlekedik a fővárost az ukrán határral és Észak-Erdéllyel összekötő 4-es főútnak ezen a szakaszán, az új útpálya átadásával a várakozások szerint csökkenni fog a súlyos közlekedési balesetek száma a térségben – jelezte közleményében Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője.

    Az elkészült útszakasz a később megépíteni tervezett M4-es autópálya bal oldali pályarészéül szolgál majd, a tervezést és az építés ennek szellemében végezték. Így megépült két vasútvonal feletti, továbbá egy, a mezőgazdasági forgalmat a pálya felett átvezető híd.

    A NIF kommunikációs vezetője kitért rá, hogy a Kisújszállást kikerülő szakasz forgalomba helyezését a kivitelezői munka hiányosságai hátráltatták. Több helyen ugyanis kiemelten balesetveszélyes volt az elkerülő, és emiatt többször is meghiúsult forgalomba helyezése. A hibákat utólag kijavították, de a NIF a kivitelezővel szemben az említett visszásságok miatti igényeit érvényesíti.

    Tatár Zoltán, Kisújszállás alpolgármestere arról beszélt, hogy a nagykun város lakói már nagyon várták az átadást, mert a tranzitforgalom csökkenésével kevesebb lesz a füstgáz és a szálló por mennyisége valamint kisebb a zajterhelést kell elviselni a településen. Az viszont aggodalommal tölti el őket, hogy a belterületi utat négy számjegyűvé minősítik át, és nem tudják, hogy ezzel az átminősítéssel mikor várható nagyfokú nyomvályúsodásának megszüntetése. Az alpolgármester úgy értesült az ideiglenes forgalomba helyezési engedély szeptember 30-ig szól.

    Az áfa nélkül 6,27 milliárd forint értékű beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A 85 százalékos pénzügyi támogatottságot élvező projekthez 2009 szeptemberében kezdett hozzá a PT Kisújszállás Konzorcium, amelynek vezetője a PORR Építési Kft. volt.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 669 alkalommal tekintették meg.)