Baleset-megelőzés Hírek Közút Szervezetek hírei

Munkacsoport alakult az autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének felülvizsgálatára

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével megtartotta alakuló ülését a 2×1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének áttekintésére létrehozott eseti munkacsoport 2011. július 5-én, Budapesten. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az M15 és M70 autóutakon a közelmúltban történt tragikus közlekedési balesetek miatt döntött a szakértői testület összehívása mellett.

MTI Fotó: Földi Imre

A munkacsoport feladata a baleseti okok vizsgálata, a lehetséges beavatkozási megoldások meghatározása, a járművezetőkre vonatkozó követelmények ellenőrzési lehetőségeinek feltárása. A testület javaslatot tesz az eddig 2×1 sávosként tervezett autóutak keresztmetszeti kialakítására is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az M15 2×2 sávossá fejlesztésének megvalósítását – az autóúton haladó nagy forgalom és a kedvezőtlen baleseti mutatók miatt – a rövid távú programidőszakba ütemezte. A kisebb forgalmú M70 autóút eddig nem szerepelt a fejlesztési programban. A munkacsoport állást foglal majd az autópályává fejlesztés szükségességében is. Ha a szakértői álláspont azt támasztja alá, hogy az M70 biztonságának érdemi javítása nem garantálható forgalomtechnikai eszközökkel, akkor a tárca kész az autóút programba állítására, a beruházás előkészítésének megkezdésére.

A munkacsoportba a minisztérium mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút NZrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket. A heti gyakorisággal ülésező testület a közeljövőben helyszíni bejárást tart az M70 autóúton.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Varga György.

(Ezt a cikket 199 alkalommal tekintették meg.)