Hírek Kommunikáció és Informatika

Július 1.-től tovább korlátozzák a barangolási díjakat

A mai naptól tovább korlátozzák Európában a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjait, miután az Európai Bizottság az eddiginél alacsonyabb plafonértékeket határozott meg a 2011. július 1. és 2012. június 30. közötti időszakra.

A barangolásos beszédhívások kiskereskedelmi díjának felső határa áfa nélkül a kezdeményezett hívások esetében a jelenleg érvényes 39 centes maximális percdíjról 35 centre, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken.

Ugyancsak július 1-jétől a jelenlegi 80 centről 50 centre csökken az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett.

A jövő év közepén hatályát vesztő roaming rendelet által előírt árcsökkentések sorozatában ez az utolsó. Tavaly nyári jelentésében az uniós végrehajtó testület elismerte, hogy – bár az árcsökkentések a szabályozott időszak erejéig átmenetileg mérsékelték a roamingdíjakat – az eddigi szabályozás nem oldotta meg a háttérben meghúzódó problémát, nevezetesen a verseny hiányát a barangoló szolgáltatások terén. Ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

Annak érdekében, hogy az európai „digitális menetrendben” kitűzött cél megvalósuljon, vagyis hogy a roaming és a belföldi távközlési díjak 2015-re megközelítőleg azonosak legyenek, újabb szabályozási beavatkozás tűnik szükségesnek. Azt kell elérni, hogy a mobilszolgáltatók közötti verseny következtében a fogyasztók gyorsan és könnyen választhassanak a hazaihoz hasonló díjszabással dolgozó roamingszolgáltatót – olvasható a témában csütörtökön kiadott brüsszeli közleményben. Az Európai Bizottság hamarosan előterjeszti a kérdés hosszú távú megoldását kínáló javaslatát, amely módosítani fogja a hang-, a szövegesüzenet- és az adatátviteli piacok szerkezetét.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 254 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE