Gazdaság Hírek Közút

Egységes vagyonkezelés indokolt a közlekedési szektorban is

A hazai közvagyon több mint felét kezelő közlekedési ágazat az egyik leginkább meghatározó szektor Magyarország vagyongazdálkodása szempontjából – hangsúlyozta a Közlekedési Vagyongazdálkodási Napok c. szakmai találkozót megnyitó Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár 2011. június 21-én, Sopronban.

A közlekedési infrastruktúráról beszélve Magyarországon rendszerint annak járulékos hatásait említjük. A jellemző témák közé tartozik, hogy a közút vagy vasút hogyan segítheti egy-egy térség felzárkózását, mivel járulhat hozzá a helyiek életminőségének javulásához. Pedig a közlekedési infrastruktúra nemcsak következményeiben érdemes kiemelt figyelemre – emelte ki az államtitkár.

A meglévő közlekedési vagyonelemek értékvesztésének megakadályozásában évtizedes adósságokat kell ledolgoznia a kormányzatnak. Az elmúlt húsz évben az utak, vasutak és hidak felújítása, karbantartása háttérbe szorult. A megnövekedett gyorsforgalmi hálózattal együtt járó többletfeladatok ellátásához nem terveztek további forrásokat.

A jelentős és állandósult költségvetési forráshiány eredményeként az állami tulajdonú úthálózat közel felén, ezen belül a mellékúthálózat közel háromnegyedén indokolt az azonnali beavatkozás. A közúthálózat egyes elemein olyan mértékű állagromlás tapasztalható, amely karbantartási tevékenységgel már nem kezelhető.

Az egységes vagyonkezelés a teljes közlekedési szektorban is indokolt lehet. A vállalati eredményt lerontó elszámolandó értékcsökkenés akár évi több 10 milliárd forintos veszteséget termel az országnak azokon a területeken, amelyeken jelenleg gazdasági társaság a vagyonkezelő. A helyettes államtitkár fontos eredményként említette, hogy az országos közutak szinte teljesen egységes vagyonkezelése – a koncessziós autópálya-szakaszok kivételével – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál már megvalósult.

Jelentős megtakarításokat eredményezhetne az igénybe vett ingatlanok körültekintő figyelembevétele a közlekedési beruházások tervezésnél. Egy-egy termőföld komoly értékcsökkenését okozhatja például, ha az épülő út középen vágja azt ketté, ezért hasznos lehet mérlegelni, hogy más szempontok megengedik-e egy kedvezőbb megoldás alkalmazását. Az uniós társfinanszírozású projektekben elsődleges szempont a tulajdoni, vagyonkezelési kérdések megfelelő kezelése, rendezése – fejtette ki Schváb Zoltán.

A KKK által használt térinformatikai rendszer vagyongazdálkodási megközelítésből is kiemelkedő, már 5 év ingatlan-nyilvántartási adatait tartalmazza. Sürgető feladat a közúti műszaki vagyongazdálkodás megvalósítása. Az utak értékét, értékcsökkenését tükröző vagyonkezelési adatok a Nemzeti Útfelújítási Program összehangolt tervezéséhez, végrehajtásához nyújthatnak segítséget.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .