Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Pünkösdi forgalom az autópályákon

A korábbi évekhez hasonlóan az idei pünkösdi hosszú hétvégén is számítani lehet a magyarországi autópályák és határátkelők forgalmának jelentős növekedésére. A benzinkutakon és egyéb értékesítő helyeken ilyenkor tapasztalható sorban állás elkerülése érdekében érdemes előre megváltani az úthasználati jogosultságot.

Húsvéthoz hasonlóan az idei pünkösdi hosszú hétvégén is komoly forgalomnövekedéssel kell számolni a magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton és a határátkelőknél. Az ilyenkor nagy számban útnak induló hazai autósok mellett ennek másik fő összetevőjét a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szokásos rohama képezi. Többségük előreláthatólag csütörtök délután és hétfő este fog átutazni az országon, útvonalként pedig az M1-es (a Spanyolországból és Olaszországból érkezők az M7-es) és M5-ös autópályát valamint az M0 s autóutat választják majd. Külön figyelmet érdemel az alsóörsi Harley Davidson Fesztivál, amely ebben az időszakban szintén jelentős motoros forgalmat generál, elsősorban az M7-es autópályán.

Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a bevezető utak forgalma nő meg, emellett a nagyobb városokat elkerülő utakon is több járműre lehet számítani. Fontos tudnivaló ezen kívül, hogy a szombat este 10 órától érvényes kamionstop kedd reggelig tart, így a várhatóan egyszerre meginduló teherjárművek tovább növelik majd az utak zsúfoltságát. Aki teheti, a fentiek figyelembevételével tervezze meg utazását, és indulás előtt a szokásos információs csatornák segítségével tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről (ÚTINFORM, az ÁAK diszpécsereinek rádiós bejelentkezései, www.autopalya.hu, az ÁAK SMS-információs rendszere, 24 órás információs vonal a 06-40-40-50-60-as telefonszámon). A nagy melegre való tekintettel hosszabb útra kizárólag jól felkészített járművel érdemes elindulni, és az utasok folyadékpótlásáról pedig folyamatosan gondoskodni kell.

Forgalomnövekedésre nem csak az utakon, hanem az e-matrica értékesítés terén is számítani lehet. A Társaság szeretné felhívni az utazóközönség figyelmét, hogy az úthasználati jogosultságot elővételben is meg lehet vásárolni, így elkerülhetővé válnak az értékesítő pontokon időnként tapasztalható tumultuózus jelenetek. Az ÁAK Zrt. elektronikus e-matrica értékesítő rendszere négy alternatív lehetőséget biztosít a vásárlása:

• Interneten keresztül, (elővételben is)
• Bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, (elővételben is)
• Mobiltelefonról küldött SMS üzenet segítségével (mindhárom hazai szolgáltatónál elérhető),
• Telefonhívással.

A felsorolt megoldások segítségével az autósok gyorsan, kényelmesen és sorban állás nélkül juthatnak úthasználati jogosultsághoz. Ezen felül az első két esetben az érvényességi idő kezdetét is megválaszthatják, így előre meg tudják vásárolni az e-matricákat, ami nagyban megkönnyíti a tervezett utazásokra való felkészülést. A szolgáltatókat, valamint a szolgáltatások leírását a www.autopalya.hu oldalon, az E-matrica & Díjfizetés \ Online vásárlás menüpont alatt lehet elérni. Az értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre a társaság 24 órás telefonos szolgálatának munkatársai készséggel válaszolnak (06-40-40-50-60).

Az ÁAK Zrt. felhívja az e-matricát vásárlók figyelmét, hogy a későbbi pótdíjfizetés elkerülése érdekében a vásárláskor pontosan adják meg a szükséges adatokat (rendszám, ország, díjkategória, érvényesség kezdete, érvényességi időtartam), és a végleges jóváhagyás előtt körültekintően ellenőrizzék azokat. Az összes értékesítési módnál lehetőség van arra, hogy a rögzített adatokat a végső jóváhagyás előtt módosítsák, illetve visszavonják. Fontos, hogy minden tranzakció esetében meg kell várni a visszaigazolást (hagyományos értékesítő helyen az ellenőrző szelvény vevői példányát, elektronikus értékesítő rendszernél a szolgáltató által küldött értesítést).

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Ez az április 20-án átadott M43-as autópálya új szakaszára is érvényes, amely teljes hosszában, minden jármű számára csak díjfizetés ellenében vehető igénybe. (Kivétel ez alól az M5 autópálya és az 5. sz. főút közötti szakasz, amelyet a D1 kategória járművei (3,5 t alatti gépjárművek) díjmentesen használhatnak, azonban a D2, D3, D4 kategóriák számára ez is díjköteles.).

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.
.

(Ezt a cikket 214 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .