A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2011. májusi és első öt havi értékesítési mutatókról

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete előrejelzése alapján 2011-ben a 2010. évinél magasabb új gépjármű értékesítési darabszámot vár, annak tudatában, hogy a folyamatban fennakadások, kisebb átmeneti visszaesések lehetnek.

A 2011. áprilisi megtorpanás után a nagyobb volument jelentő személygépjárműveknél 12%, a kishaszon járművek területén 19% élénkülést látunk, azonban a forgalomba helyezési darabszámok még messze nem érik el azt a szintet – itt a 2009. évi bázisra gondolunk -, ami az ágazat fennmaradását a jelenlegi formájában garantálni tudná. Az időarányos adatok is alátámasztják azt a korábbi előrejelzésünket, hogy 2010 után megkezdődik a lassú kilábalás a mély válságból és azt a szakmai véleményünket is, hogy ez egy lassú és törékeny folyamat lesz.

Az alacsony értékesítési volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már a javítási visszaesést milyen formában éli túl.

Sajnálatos, hogy a motorkerékpár piac csökkenése (idén májusban 15%), némi lassulás mellett, még nem állt meg. A 125 ccm-s, maximum 11 kW teljesítményű motorkerékpárok „B” kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége, valamint a robogók regisztrációs kötelezettségének bevezetése jelentősen javítani tudná a motorkerékpár piac helyzetét.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartjuk, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja.

Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezzük – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme – a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett – a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Az autós szakma nevében Egyesületünk az Autós Nagykoalícióval közösen letette a teljes értékesítési és javítói területre és valamennyi gépjármű fajtára vonatkozó javaslatait a döntéshozók asztalára. Úgy látjuk, hogy a korábbi időszaknál nagyobb fogadókészség és a problémák jobb megértése jellemzi a kormányzati és parlamenti hozzáállást, amit jelentős pozitív jelnek tekintünk. Javaslataink a feketegazdaság visszaszorítása, a környezet megóvása, a közlekedés biztonsága szempontjainak előtérbe helyezésével irányulnak egy kiszámíthatóan fejlődő gépjármű értékesítési és szolgáltató piac megteremtésére és fenntartására.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a feketegazdaság nem létezhet a lakosság és a jogi személyek hathatós támogatása nélkül, így a szabályzók megteremtésekor és a jogalkalmazás során figyelembe kell venni, hogy olyan adózási, gazdasági és jogi körülményeket kell teremteni, amelyek között a nem legális szolgáltatás nyújtása és ennek igénybe vétele egyfelől nem motivált, valamint kockázatos és szankciókkal terhelt. Ez utóbbiak egyoldalú alkalmazása a szabályzó rendszer kiigazítása nélkül nem kecsegtet eredménnyel, ezért javaslatainkban minden esetben ügyelünk arra, hogy a szabályzó és a szankció rendszer együttes kezelését helyezzük előtérbe.

Erdélyi Péter ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete

Forrás: MGE
.

(Ezt a cikket 301 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?