Amikor az abroncsok km-ben mért élettartamáról beszélünk, tudnunk kell, hogy az abroncsok nem egyformák, egyesek gyorsabban elhasználódnak, mint mások.

Ez függ az abroncs felépítésétől, minőségétől, de nem hagyhatók figyelmen kívül más (külső) tényezők sem, mint a vezetési stílus, az útburkolat típusa és a környezeti feltételek. Az élettartam növelése érdekében az abroncsgyártók dolgozhatnak az abroncsok felépítésének, az anyagok minőségének és a gyártási eljárásoknak a javításán. Ez a következő munkafolyamatokat jelenti:

 

1)     Olyan belső szerkezet kialakítása, mely lehetővé teszi, hogy egységes nyomás uralkodjon a teljes futófelületen.

 

 

 

2)     A futófelület mintázatának masszívabbá tétele, hiszen minél nagyobb felületen érintkezik a talajjal a futófelület, annál kisebb a használatból fakadó kopás mértéke.

 

 

3)     Az abroncs gyártásához felhasznált keverék összetételének és gyártási eljárásának fejlesztése annak érdekében, hogy az a lehető leghomogénebb legyen és így lehetővé tegye, hogy az abroncs minden pontja azonos teljesítményt tudjon nyújtani.

az összetevők egységessége  =  a teljesítmény egységessége

 

 

Fontos továbbá a helyes, azaz a jármű kezelési és karbantartási útmutatójában megadott keréknyomás betartása. Csak így biztosítható az abroncs legoptimálisabb működése az adott járművön.

 

 

 

Az Abroncs Híradó ma élőben közvetít egy érdekes abroncs tartóssági tesztről melyből kiderül, hogy mi történik, amikor a fenti feltételek nem teljesülnek.
.

.
TANÁCSOK

A törvényi előírásoknak megfelelően a futófelület mintázatának jól láthatónak kell lennie az abroncs teljes felületén és a mintázat mélysége nem lehet kisebb 1,6 mm-nél gépkocsik esetében és 1 mm-nél motorkerékpárok esetében.

Amennyiben az Ön által vezetett gépkocsi abroncsmintázatának mélysége kisebb 1,6 mm-nél, azon kívül, hogy megsérti a KRESZ szabályait, mindez potenciális veszélyt jelent önmagára és másokra nézve is.

Ezért fontos gyakran ellenőrizni az abroncsok kopását. Az ellenőrzés megkönnyítése érdekében a legtöbb abroncsot kopásjelzőkkel látják el a futófelület mintázatának megfelelően. A MICHELIN abroncsok futófelületének peremén minden egyes kopásjelzőnek megfelelően „Michelin Mester” figura található.

 

MICHELIN
.

(Ezt a cikket 247 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?