Egyéb Hírek Sajtószemle Szervezetek hírei

Afganisztán – Benkő Tibor: gyakorlott sofőrnek számít a járművel felborult katona

Gyakorlott és kiképzett sofőrnek számít az a katona, aki a kedden Afganisztánban felborult járművet vezette – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán a Duna Televízió reggeli műsorában.

A vezérkari főnök – kérdésre válaszolva – határozottan cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szerencsétlenül járt gépjármű vezetői nem lettek volna eléggé gyakorlottak, s ez is közrejátszott volna a balesetben.
Elmondta, hogy az a sofőr, aki a baleset bekövetkeztekor irányította a katonai járművet, itthon több mint félmillió kilométert vezetett balesetmentesen nagy járművön és januárban Németországban felkészítést kapott a páncélozott gépkocsik vezetésére, Afganisztánban pedig kimondottan a most vezetett típusra képezték ki.

A két és fél hónapos kint tartózkodás alatt több mint kétezer kilométert vezetett a járművel – tette hozzá.
Benkő Tibor szerint a balesetet szenvedett gépkocsitípust közútra tervezték, 2007 óta használják, többek között az USA hadserege is, mivel ez az egyik legmodernebb, legjobb páncélvédelmet nyújtó gépjármű.
Az is igaz ugyanakkor – tette hozzá Benkő Tibor -, hogy nagy tömegű járműről van szó, a kocsi több mint tizenhét tonnát nyom és eléggé magasan van a súlypontja, így jóval instabilabb a terepre kifejlesztett, más típusokhoz képest, mégis közúton megbízható járműről van szó.

A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a honvédség nem hagyja magára az elhunyt katonák családjait, anyagi értelemben sem. A katonák egyfelől biztosítással tartózkodtak műveleti területen, a mostani eset kapcsán a biztosító köteles fizetni, másrészt a Honvédelmi Minisztérium anyagi támogatással is segíti a hozzátartozókat.

Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka szerdán, a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában elmondta, hogy sikerült stabilizálni a baleset során életveszélyesen megsebesült magyar katona állapotát, a szakaszvezetőt már megműtötték.
A parancsnok közlése szerint szerdán döntik el a Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit. Amint a döntés megszületik, 12 órán belül Magyarországra szállítják a sérülteket – tette hozzá.

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról egy afgán jármű hajtott az öt járműből álló konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került kórházba. Egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két további társuk  pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 184 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .