Hosszabb élettartam, alacsonyabb fogyasztás, újrahasznosítás az élettartam végén:

A gumiabroncsok hozzájárulása a környezetvédelemhez

Egyre elterjedtebb az az elképzelés, mely szerint az egyén életmódjának kisebb változásai, melyek elősegítik az erőforrások hatékonyabb felhasználását, hozzájárulnak az ember környezetre gyakorolt hatásához. Még autóvezetés közben is.

Ebben az adásban az Abroncs Híradó elmagyarázza, hogyan lehetséges az abroncsok cseréjénél is a fenti szemlélet szerint eljárni. Az abroncsok nem mind egyformák. Azok, amelyek alacsonyabb fogyasztást tesznek lehetővé és kilométerben mért élettartamuk hosszabb, végül olcsóbbak és kisebb káros hatást gyakorolnak környezetünkre. Hogyan lehetséges ez?

 

KISEBB GÖRDÜLÉSI ELLENÁLLÁS

  • ÜZEMANYAG MEGTAKARÍTÁS
  • ALACSONYABB CO2 KIBOCSÁTÁS

5 tankolásból körülbelül 1 teli tankot kizárólag a gumiabroncsok miatt használunk el. Napjainkban alapvető fontosságú az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és nem csak takarékossági szempontból, hanem a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében is.

A gravitáció, a tehetetlenségi erő, a belső súrlódások, a légellenállás: mind olyan elemek, melyek fékezik a jármű haladását és energiafogyasztással járnak. Minden fékezésnél, gyorsításnál, irányváltoztatásnál, gurulás közben a gumiabroncs deformálódik, felmelegszik, energiát, vagyis üzemanyagot fogyaszt. Ily módon a jármű teljes üzemanyag felhasználásának 20%-a a gumiabroncshoz kötődik. A fogyasztás csökkentése érdekében csökkenteni kell a jármű mozgását fékező erők hatását: az abroncsok esetében a gördülési ellenállást. A gördülési ellenállást nem lehet teljesen megszüntetni, azonban csökkentésével üzemanyag-megtakarítást érhetünk el.

 

HOSSZABB ÉLETTARTAM

  • ALACSONYABB KILOMÉTERENKÉNTI KÖLTSÉG
  • KEVESEBB ÚJRAHASZNOSÍTANDÓ ABRONCS

Az alábbiakban egy egyszerű, de hatékony számítással mutatjuk be, mennyire fontos ez a szempont a felhasználó és a környezet számára.

25%-kal több megtett kilométer → 4 abroncsból 1 megtakarítható

Használatuk végén az abroncsok továbbra is hasznosak maradnak mindennapjainkban.

Az alábbiakban megtekinthetik a Michelin Abroncs Híradó következő részét, melyből kiderül hogyan csökkenthető az abroncsok környezetre gyakorolt káros hatása:

Kellemes időtöltést kívánunk!

MICHELIN
.

(Ezt a cikket 255 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?