Április második felében ismét egy európai közúti ellenőrző kampány zajlott le, kifejezetten a gyorshajtások visszaszorítására. Az alábbiakban a magyarországi eredményeket ismeretetjük, amiről az ORFK adott tájékoztatást.

A magyar rendőrség is részt vett a TISPOL (European Traffic Police Network) idei harmadik európai közlekedésbiztonsági akciójában, mely az „Excess Speed” megnevezést kapta. A gyorshajtások visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket a tagállamok érintett rendőri szerveinek az év tizedik hetében kellett végrehajtani.

A hazai közlekedésrendészet is részt vett a nemzetközi akcióban, közútjainkon április 18. és 20. között tartottak az ellenőrzések. Az összesített adatok alapján az „Excess Speed” akcióban összesen 1.665 rendőr vett részt, akik a három napos ellenőrzés során 13.959 közúti ellenőrzést hajtottak végre.

Az intézkedések több, mint 87 százaléka a sebességtúllépésekhez kötődik. A 12.174 intézkedésből 10.601 ellenőrzés leállítás nélkül történ, ilyen esetekben többnyire az automata sebességellenőrzők rögzítették a szabálysértéseket. Ugyanakkor 1.573 esetben leállításos ellenőrzést alkalmaztak a hazai rendőrök, mely során 1.117 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, a többi esetben feljelentéssel éltek.

Egyéb közlekedési szabálysértés miatt a közlekedési rendőrök 1.785 fővel szemben jártak el. Helyszíni bírságot szabtak ki 1.159 fő esetében, míg feljelentést követően indult eljárás 493 alkalommal. A megengedett sebesség túllépésén kívüli közlekedési szabálysértések vonatkozásában alapvetően (88,5 százalékban) leállításos ellenőrzésre került sor, míg a leállítás nélküli ellenőrzés mindössze 133 alkalommal történt.

A magyarországi ellenőrzési adatokat a TISPOL feldolgozó központjába is továbbították, ahol az összes érintett ország adatainak beérkezését követően állítják össze az európai „listát”. A TISPOL „Excess Speed” közlekedésbiztonsági kampány összesített adatait az Európai Bizottság részére is megküldik.

Forrás: IntegrátorFórum
.

(Ezt a cikket 769 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?