Egyéb Hírek Szervezetek hírei Útdíj

Megmarad a kényelmes mobilos parkolás és az autópályamatrica-vásárlás

Az utóbbi hetekben napvilágot láttak olyan megalapozatlan hírek, hogy a kormányzat a jövőben korlátozni kívánja a mobiltelefonon keresztül lebonyolítható jól bevált fizetési módokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkársága ezért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSzÁF) állásfoglalását kérte annak érdekében, hogy a polgárok életét megkönnyítő mobilos fizetés maradjon érvényben.

A pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó egységes uniós szabályozásnak megfelelő magyar jogszabály szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatók 2011. április 30-ig nyújthatnak pénzforgalmi szolgáltatást a PSzÁF engedélye nélkül. Erre figyelemmel a PSzÁF megvizsgálta, hogy a mobiltávközlési szolgáltatók által Magyarországon jelenleg nyújtott ún. mobilvásárlási szolgáltatások (így a mobiltelefonon keresztül történő autópálya-matrica, parkolójegy stb. vásárlás) engedélyköteles tevékenységnek minősülnek-e 2011. május 1-jétől.

A PSzÁF a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkárságának kérését figyelembe véve áttekintette az ún. mobilvásárlási szolgáltatásokat nyújtó három hazai távközlési szolgáltató e tevékenységhez kötődő partnerszerződéseit, egyeztetett az érintett társaságokkal, a témában illetékes hatóságokkal, valamint konzultált más európai uniós tagországok felügyeleteivel és az Európai Bizottság illetékeseivel is. A vizsgálat és a megbeszélések eredményeként a PSzÁF megállapította, hogy a jelenleg ismert és nyújtott mobilvásárlási szolgáltatás pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, azonban a mobilszolgáltató társaságoknak a mobilvásárlási tevékenységükhöz egyelőre nem szükséges a PSzÁF engedélyét kérniük.

Az Európai Unió szabályozása ugyanis a korlátozott helyen, vagy áruk és szolgáltatások korlátozott körében végzett pénzforgalmi szolgáltatásait kiveszi a pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó szabályozás hatálya alól, és annak eldöntését, hogy egy szolgáltatás korlátozott-e, az EU szabályozás az összes körülményt részletesen ismerő nemzeti hatóságokra bízza. Ennek megfelelően a PSzÁF megítélése szerint a jelenleg és várhatóan a közeljövőben e szolgáltatással igénybe vehető áruk és szolgáltatások közül néhány – figyelembe véve az áruk és szolgáltatások hazai piacának méreteit – még a korlátozott kategóriába tartozik.

A fogyasztók és a piacok védelme érdekében a PSzÁF figyelemmel fogja kísérni a mobilvásárlási szolgáltatás fejlődését annak érdekében, hogy a korlátozott-körűség fennállásának jövőbeni megszűnése esetén a tevékenységet a mobilszolgáltatók a továbbiakban is a jogszabályoknak maradéktalanul eleget téve végezhessék.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormany.hu
.

(Ezt a cikket 208 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .