Gyorsforgalmi kapcsolat Szlovákiával

Jól haladnak az M30-as gyorsforgalmi út Tornyosnémeti–országhatár közötti szakaszának előkészítési munkálatai: a fejlesztés megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt. A beruházás előkészítése várhatóan 2013 első felében zárul le. Az előkészítési munkálatok költségét nagyobb részben európai uniós forrásból biztosítják – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A Tornyosnémeti és az országhatár közötti 1,7 kilométer hosszú gyorsforgalmi szakasz biztosítja majd az összeköttetést a szlovákiai R4 jelű autópálya és a jelenlegi 3. számú főút – jövőbeni M30 gyorsforgalmi út – között. A szakasz kétszer két sávos kiépítéssel készül, és magába foglal egy szintbeni csomópontot a távlati M30 gyorsforgalmi út (a 3. számú főút tervezett korrekciója) és a meglévő 3. számú főút között.

A szakasz és a hozzá tartozó csomópont januárban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt, amely februárban jogerőre emelkedett. Az engedélyezési tervek készítése folyamatban van. Az építési engedély megszerzésével párhuzamosan az örökségvédelmi hatástanulmányban rögzítetteknek megfelelően előzetes régészeti feltárásokat és ehhez kapcsolódóan lőszermentesítést végeznek a szakaszon. A beruházás előkészítése a tervek szerint 2013 első félévében zárul le.

„A fejlesztés megteremti a gyorsforgalmi kapcsolódási pontot Kassa felé, így gördülékenyebbé válik a határon való átkelés – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A megépülő szakasz fontos része lesz a Szlovákiába irányuló gyorsforgalmi úti kapcsolatnak”– tette hozzá Loppert.

A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás összege 446 millió forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származik.

Forrás: NIF
.

(Ezt a cikket 183 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?