Átadták az M43-as autópálya Szeged-Makó szakaszát

Befejeződött az M43-as autópálya Szeged–Makó szakaszának kivitelezése. Az autósok a 2011. április 20-ai átadás után vehették birtokba az új pályarészt, amely tehermentesíti a környező településeket: Szegedet, Szőreget, Deszket, Klárafalvát, Ferencszállást, Kiszombort és Makót.

2011. április 20-án a délutáni órákban ideiglenesen forgalomba helyezték az M43-as autópálya Szeged–Makó szakaszát. Az új, 2×2 sávos gyorsforgalmi útszakasz mintegy 34,6 km hosszú. Nyomvonal: Szegedtől északnyugatra ágazik ki az M5 autópályából Kelet felé, keresztezi az 5-ös és a 47-es számú főutakat, a Tiszát a Móra Ferencről elnevezett új hídon íveli, majd Románia felé, egészen Makóig vezet, ahol ideiglenes végpontja a 4415-ös számú út (innen a forgalom a Makót elkerülő úton tér vissza az országhatár felé vezető 43. sz. főútra).

A korábbi részátadások okán ma az M43-as autópályának a 47-es számú főúttól Makóig terjedő, két projektben megvalósított szakaszát nyitja meg a forgalom előtt a NIF. Az M43-as autópálya Tisza-hídja, a Móra Ferenc híd Szegedtől északra található, Szeged-Tápé és Algyő közigazgatási határán. A létesítmény mintegy 660 méter hosszú, 30 méter széles, pilonjának magassága pedig 22 méter.

Az új szakasz üzemeltetője az Állami Autópálya Kezelő Zrt., amelynek Szeged mellett található, ideiglenes mérnöksége személyi állományával és eszközparkjával is fölkészült a feladatra. A mérnökség végleges, makói telephelyének átadása az M43-as autópálya következő, országhatárig érő szakaszának befejezésével egy időben várható.

Az új pályarészen egy egyszerű pihenőhely található Szeged és Maroslele között. Üzemanyagtöltő állomással kombinált pihenőhely kiépítésére a tervek szerint a későbbiekben kerül majd sor.

Az érvényben lévő díjrendeletnek megfelelően az M43-as autópálya teljes hosszában, minden jármű számára csak díjfizetés ellenében vehető igénybe. (Kivétel ez alól az M5 autópálya és az 5. sz. főút közötti szakasz, amelyet a D1 kategória járművei (3,5 t alatti gépjárművek) díjmentesen vehetnek igénybe, azonban a D2, D3, D4 kategóriák számára ez is díjköteles.).

 

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.
.

(Ezt a cikket 239 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?