Alkatrészgyártók hírei Baleset-megelőzés Biztonság Egyéb Hírek Környezetbarát Szervezetek hírei Tudnivalók

Veszélyes lehet a bontott alkatrész – Küzdelem a fekete bontók ellen

Napjaink Magyarországán mintegy 100-150 regisztrált bontósra több mint 1000 illegális autóbontó jut. Utóbbiak ellenőrzés nélkül forgalmaznak a közlekedésbiztonságot közvetlenül befolyásoló alkatrészeket.

Sokan nem is gondolják, hogy az autóbontásnak, az alkatrészek újrahasznosításának milyen hatása lehet közúti közlekedésünk biztonságára. Az autók bontásakor egyes alkatrészek megsemmisítésre kerülnek, mások viszont „új életet kezdenek” egy másik gépjárműben.

Közismert, hogy az új alkatrészek drágák, a márkaszervizek munkadíjai pedig sokak számára megfizethetetlenek. Emellett számos olyan régi típus is megtalálható a hazai gépjárműparkban, melyekhez csaknem lehetetlen alkatrészt szerezni. Illetve, mégis van egy lehetőség: a bontó.

Nem árt tudni, hogy sok esetben olyan alkatrészeket szerelnek be utólag a gépjárművekbe, melyek beépítését jogszabály nem tesz lehetővé, hiszen a környezetvédelmi szempontok mellett azok a közúti közlekedés biztonságára is jelentős veszélyt jelentenek.

A jogellenes tevékenység jelentős része az illegális autóbontókhoz kötődik, melyek száma a becslések szerint csaknem tízszerese az engedélyezett bontóknak. Arról nem áll rendelkezésre statisztika, hogy évente hány esetben okoz balesetet – azon belül tragédiát, maradandó egészségkárosodást, vagy éppen anyagi káros balesetet – olyan gépkocsi, mely javításához nem minősített bontott, vagy pedig igazolatlan eredetű utángyártott alkatrészt alkalmaztak.

A tapasztalatok viszont egyértelműen azt mutatják, hogy az olcsón, bizonytalan helyről származó, utólag beépített alkatrészek rendkívüli veszélyeket okozhatnak a közúti közlekedés során.

ORFK-OBB

 

A fenti írás még 2009-ben jelent meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján, de úgy gondolom, hogy aktualítását máig nem vesztette el.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az Autós Nagykoalíció néhány nappal ezelőtt közzétett felhívása a fekete bontók elleni közdelemre. A felhívásnak megfelelően, az ügy mellé állva az alábbiakban mi is közreadjuk az Autós Nagykoalíció oldaláról letölthető rövid tájékoztató klippet.

.

 


(Ezt a cikket 601 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .