A Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye az elfogott kamionfosztogatók ügyében

A francia Bordeaux-i Bíróság vizsgálóbírója jogsegélykérelmet terjesztett elő Magyarország irányába, melynek teljesítését a Fővárosi Főügyészség jóváhagyta.

A jogsegélykérelem adatai szerint az elmúlt három évben Franciaország autóútjainak pihenőhelyei áruszállítmányok fosztogatásának lettek színterei. A fosztogatások az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőttek, melyek eredményeként euró-milliós nagyságrendű anyagi kár keletkezett. A Franciaországban elindított eljárások adatai alapján arra derült fény, hogy a vizsgált lopásokat alapvetően külföldi személyekből álló bűnszervezet hajtja végre. Az ellopott áruk egy részét a bűnszervezet Magyarországra (Budapestre) szállítja, és itt elosztja, illetőleg értékesíti.

A francia vizsgálat a teljes bűnszervezet felszámolását célozta meg, ennek érdekében az érintett államok (Németország, Románia és Magyarország) igazságügyi- és nyomozóhatságait keresték meg. Magyar részről a NNI Bűnügyi Főosztály Nemzetközi Bűnözés Elleni Osztály került kijelölésre a jogsegély kérelem teljesítésére.

2011. április 05-én a kora reggeli órákban az érintett országokban összehangolt rendőri akció keretében került sor a Bordeaux-i Bíróság által kiadott európai elfogatóparancsok alapján a bűnszervezet tagjainak elfogására és ezzel a teljes bűnszervezet felszámolására.

Az akció eredményeként Budapesten elfogásra és előállításra került hat külföldi férfi és egy magyar nő, illetőleg több helyszínen eredményes házkutatásokra és lefoglalásokra került sor.

A több államot érintő akció előkészítését, összehangolását és végrehajtását együtt a hágai székhelyű Eurojust és Europol felügyelte illetőleg koordinálta.

Nemzeti Nyomozó Iroda

 

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 366 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?