Személyautósok szívatják a kamionosokat a magyar autópályákon

Párom kamionnal rója Európa útjait, és gyanítom sok sorstársával együtt sokszor „szív” az előzési tilalom miatt a magyar autópályákon (is).

Legutóbb kedden délután volt kénytelen 55-65-tel cammogni egy személyautó mögött az M1-en. Mivel az idő=km, a km=pénz, szeretett volna haladni, tehát viszonylag hamar berágott, főleg, amikor emelkedőre már kemény 45-tel „száguldott” szorosan a Golf mögött.Felhívott és megkért, hogy tudjam meg valahogy az autópálya rendőrség telefonszámát. A 197-es tudakozóban meg is kaptam két számot

06-70-7022846, 06-96-360371 Párom felhívta a mobilszámot, elmesélte a történetet és megkérdezte, hogy valóban kötelező-e neki a kamionjával 45-55-65-tel cammognia a személyautó mögött. A vonal túlvégén tartózkodó rendőr válasza a következő volt:

Az indokolatlanul (nem forgalmi akadály miatt) lassan haladó járművet bátran kikerülheti(tehát nem megelőzi, hanem kikerüli!)a kamionnal.

Sőt kérte, hogy mondja be a személyautó rendszámát, tipusát, mert a következő ellenőrzési lehetőségnél ki fogják szedni, és indokolatlan forgalomakadályozásért meg is fogják bírságolni.

Azt is elmondta a rendőr, hogy volt már olyan esete, hogy hosszú 35-tel haladó kamionsor mellett elhaladva a sor elején egy ugyanígy lassan haladó személyautót talált, akit szintén kiszedett, és (ha jól emlékszem) 100000.-Ft-ra meg is bírságolt ugyanígy indokolatlan forgalomakadályozásért. Az autó sofőrje saját bevallása szerint utálja a kamionosokat, és rendszeresen szívatta így őket.

Tehát, ha az autópályán a kamion/teherautó előtt indokolatlanul (nem forgalmi akadály miatt) lassan (értsd max 65-70km/h-val) halad egy személyatuó, vagy akár kamion, annak megelőzése nem előzés, hanem kikerülés, tehát az előzést végrehajtó kamionos/teherautós nem követ el közlekedési szabálysértést, ha mindeközben nem lépi át a számára megengedett legmagasabb (80km/h) sebességet.

A fenti telefonszámok valósak, az információ bármelyiken megkérdezhető, ellenőrizhető.

Sőt azt javaslom, hogy hasonló esetekben igenis telefonáljatok, mondjátok el az éppen aktuális eseteteket, emlegessétek a fentebb olvasottakat.

A fenti két szám a Győri Központé, de az alábbi linken még találhattok néhányat, amire érdemes.Hátha lesz valami eredménye, ha sok hasonló hívással zaklatjátok a szerveket!

http://www.police.hu/info/szervezet.html

A cikket Ganyóca írta a Camion Driver a fórumba. Nagyon szépen köszönjük ezt a hasznos információt neki és reméljük kicsit más képen viszonyulnak hozzánk majd ezek után!

Forrás: Camion Driver
.

(Ezt a cikket 665 alkalommal tekintették meg.)

2 thoughts on “Személyautósok szívatják a kamionosokat a magyar autópályákon

Vélemény, hozzászólás?