Gazdaság Hírek Logisztika

Tartós növekedés a Gebrüder Weiss vállalatnál

A szállítmányozási és logisztikai konszern a 2010-es üzleti évet az előrejelzések szerint 17,8%-os forgalomnövekedéssel zárja, szemben a tavalyi eredményekkel.

Gebrüder Weiss - Transport und Logistik.A piaci helyzet pozitív alakulásának köszönhetően a Gebrüder Weiss utolsó évi forgalmát nettó 830 millió euróról kereken 978 millió euróra növelte. Több mint 55%-os stabil saját tőke aránnyal a Gebrüder Weiss képes megvalósítani a tartós fejlődést célzó stratégiáját.

„A válságot követő nyugodt gazdasági légkör kétségtelenül elősegítette a fejlődést. 2010 márciusa óta jelentősen több megbízás érkezik”, nyilatkozta Wolfgang Niessner, az igazgatótanács elnöke. „A jó eredmény vállalati stratégiánk következetes végrehajtásának is köszönhető. További pozitívumnak számít a MOEL közutas részlegének konszolidációja és megerősödése, valamint a légi és tengeri szállítmányozási területek bővítése az egész világon”, folytatta Niessner.

Stabil fejlődés
A szárazföldi közlekedés forgalma 11,8%-kal nőtt, és 643,8 millió euró bevételt hozott. Minden 2010-re tervezett, összesen 20 millió euró értékű beruházás megvalósult, és a vállalat két fontos építkezési projektet is befejezett. Áprilisban Szlovákiában, Szenc településen megnyílt a logisztikai terminál, novemberben pedig a romániai Nagyszebenben adtak át egy új terminált. A vállalat a közép- és kelet-európai hálózat további bővítését tervezi, többek között egy nagy terminál építését Prágában.
„Elvégeztük a feladatunkat, így a válság után megerősödve léphetünk ki a piacra. 2010 decemberében a bécsi Dun & Bradstreet a legmagasabb hitelképességi kategóriába sorolt minket, mely minősítést az osztrák vállalatoknak mindössze öt százaléka kapta meg. Ez szintén megerősített minket abban, hogy vállalatunk a tartós fejlődéssel egyidejűleg bővülni is képes.” – fűzi hozzá Wolfgang Niessner.

Wolfram Senger-Weiss pénzügyi igazgató hozzáteszi: „Folyamatosan és proaktív módon szeretnénk növekedni, ezért tartunk ki szilárdan hosszú távú befektetési politikánk mellett, melynek része az új és modern logisztikai létesítmények építése, továbbá az összeolvadási és felvásárlási folyamatokba történő befektetések is. 2010-ben növeltük többségi részesedésünket az időközben már a Gebrüder Weiss neve alatt működő, egykori szerbiai Eurocargo szállítmányozási vállalatban.”
Örvendetes hír, hogy a cashflow a válság előtti, 2008-as helyzethez hasonlóan stabilan 50 millió euró felett van, a saját tőke aránya pedig több mint 55%. Ráadásul a konszern eredménye 11,5%-kal, 310 millió euróra nőtt, majdnem elérve a 2008-as szintet.
A vállalatnál dolgozók száma (4414) éves átlagban változatlan maradt, és év végére ismét elérte a 4500 főt. 2010-ben a Gebrüder Weiss 168 újoncot képzett ki, ezzel pedig a vállalat első ízben érdemelte ki a kiváló képzésért járó állami elismerést.

Hosszú távú stratégia
A korábbi évekhez hasonlóan 2010-ben a meglévő hálózatok és struktúrák tovább bővültek és működésüket optimalizálták. Az elmúlt év legelején a hálózat bővítése szempontjából fontos lépésnek bizonyult a Baden-Württemberg tartománybeli Diehl szállítmányozási vállalat kisebbségi részesedésének megszerzése. A vállalat belső életében is számos fejlesztési és innovációs folyamat kezdődött, amelyek keretében új termékkoncepciók és még megvalósítás előtt álló értékesítési projektek kerültek kidolgozásra.
A vállalat ezen kívül továbbra is törekszik a fenntartható fejlődésre. Ausztria első számú szállítmányozási és logisztikai szolgáltatójaként a Gebrüder Weiss 2010-ben fenntarthatósági jelentését elismert nemzetközi szabványokhoz igazította, és ezzel kiérdemelte a GRI minősítő pecsétjét. A vállalat további célkitűzései között szerepel, hogy a jövőben is ennek szellemében valósítsa meg intézkedéseit. Nemrégiben nyitották meg például Wörgl településen (Tirolban) Ausztria első olyan logisztikai csarnokát, amely semmilyen káros hatással nincs bolygónk klímájára.

Állandó tényezők
A Gebrüder Weiss csomagküldő szolgálata, amely a legtöbb osztrák tartományban a DPD szolgáltatásait nyújtja, 2010-ben ismét igazolta hosszú távú sikerét. „Tavaly a konszolidált forgalmat ismét 2,5%-kal növeltük, ami 117,6 millió euró bevételt jelentett”, tájékoztatott Peter Kloiber elnök és osztályvezető. „Pozitív irányban fejlődött leányvállalatunk, az inet-logistics is, amely a forgalmát több mint 11%-kal növelte, és a 2010-es évet 7,9 millió eurós forgalommal zárta”, tette hozzá Kloiber. Ismét jól teljesített a logisztikai tanácsadó vállalat, az x|vise is, amely 1,1 millió eurós forgalmat bonyolított le. A Gebrüder Weiss vállalatcsoport tagja, a high-tech logisztikai termékekre specializálódott Tectraxx a tavalyi értékekhez képest több mint négy százalékkal javított a teljesítményén, s így 13,8 millió eurós bevételt könyvelhetett el.

Nemzetközi hálózat
2009-ben a légi és tengeri szállítmányozási részleg is megerősödve lépett túl a válságon. Ez az ágazat 2010-ben 216,8 millió euró állandó forgalmat bonyolított. Ez 57,5%-os növekedésnek felel meg. A tavalyi évhez képest a küldemények száma nemzetközi viszonylatban 17%-kal nőtt. A fejlődéssel elégedett a légi és tengeri szállítmányozási ágazat vezetője, Heinz Senger-Weiss is: „Számunkra különös jelentőséggel bírt, hogy a Weiss-Röhlig India sikerrel csatlakozott a Gebrüder Weiss nemzetközi hálózatához. Arra törekszünk, hogy ezen az izgalmas piacon tovább terjeszkedjünk. Ezen kívül Atlantában egy új operatív székhelyet hoztunk létre, Kínában pedig kettőt.” Heinz Senger-Weiss a jövőre nézve további lehetőségeket lát a légi és tengeri szállítmányozásban: „Nemzetközi hálózatunk egyre inkább gyarapodik. Partnerünkkel, a Röhlig vállalattal, amellyel tavaly ünnepeltük tízéves évfordulónkat, folyamatosan dolgozunk az ázsiai, a dél-amerikai és a közel-keleti terjeszkedésen is. Valamint a közép- és kelet-európai országokban is jelentős sikereket értünk el.”

A Gebrüder Weiss konszern
A Gebrüder Weiss vállalatnak, amelynek székhelye a voralbergi Lauterachban található, 4500 alkalmazottja van a világ 156 telephelyén. A világméretű hálózat telephelyei megtalálhatóak Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában, Macedóniában, Ukrajnában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Indiában, a Kínai Köztársaságban, Hong Kongban, Szingapúrban, Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Forrás: Gebrüder Weiss
.

(Ezt a cikket 207 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .