Gazdaság Hírek Statisztikák

MGE: februárban 20 százalékkal több gépjárművet értékesítettek Magyarországon

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete értékelése a 2011. februári és első kéthavi értékesítési mutatókról

2011. februárjában összesen 4658 gépjárművet értékesítettek Magyarországon, ami 20,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ám ez még mindig csaknem fele a 2009. februári eladásoknak – tartalmazza  Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) összesítése, amit a DataHouse Kft. adatai alapján készített.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete előrejelzése alapján 2011-ben a 2010. évinél magasabb új gépjármű értékesítési darabszámot vár. A 2011. februári és első kéthavi forgalomba helyezési darabszámok jelzik a pozitív elmozdulást, azonban még messze nem érik el a 2009. évi azonos havi mennyiséget. Fontos kiemelni, hogy a februári új személygépkocsi forgalomba helyezési adatokat jelentősen befolyásolta egy flotta átadása.
A 2011. első kéthavi forgalomba helyezésből még nem lehet az ez évi trend alakulását biztosan előre jelezni, mivel a 2010. decemberi szerződéskötések hatása és az említett flotta, jelentős szerepet játszanak.

A gazdasági és jogi környezet egyelőre még nem változott érzékelhetően és az általunk az év elején jelzett pozitív hatások (alacsonyabb SZJA, társasági adó és a flotta cserék várható növekedése) valószínűleg később jelentkeznek, ahogy a kormányzati reformcsomag hatásai is.
Úgy gondoljuk, hogy az egész évre vonatkozó trend pontosabb felmérésére 2-3 hónap múlva, április vége körül nyílik először lehetőség.
Az óvatosság mellett örömünkre szolgál, hogy a 2010-es évhez képest a piac pozitív irányba mozdult el az első két hónapban, azonban hangsúlyosan ki kell emelnünk, hogy a százalékos emelkedés örömteli ténye mellett a forgalomba helyezett darabszám továbbra is nagyon messze van attól az értéktől, amely a szakma számára az üzleti stabilitást jelenthetné. Becsléseink szerint mintegy 7000 személygépkocsi és 1500 kishaszon jármű havi forgalomba helyezése mindenképpen szükséges lenne a hálózatok működéséhez, és a szolgáltatási színvonal magas szinten való megtartásához.
Sajnálatos, hogy a motorkerékpár piac csökkenése, némi lassulás mellett, nem állt meg. A 125 ccm-s, maximum 11 kW teljesítményű motorkerékpárok „B” kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége, amelyet Egyesületünk kezdeményezett és a Totalcar felkarolt, jelentősen javítani tudná a motorkerékpár piac helyzetét.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Ez valószínűleg az európai piacokon tapasztalható gazdasági fellendülésnek is köszönhető.
Megfelelő vevőfinanszírozás nélkül nem várható érzékelhető javulás a gépjármű értékesítésben, ezért reméljük, hogy hamarosan a finanszírozási piac is megkezdi a kilábalást és olyan új termékekkel jelentkezik, amelyek a potenciális vevők számára elfogadhatóak és elérhetőek.
Továbbra is kiemelkedően fontosnak érezzük – az abszolút számokban még mindig alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett – a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése az ügyfél elégedettség növelése céljából. Jelenleg az autós szakma szolgáltatói része (javítás és karbantartás) is csökkenő forgalommal néz szembe, amelynek egyik oka a harmadik éve alacsony új gépjármű értékesítés okán kiesett garanciális szerviz munka, valamint az ügyfelek elpártolása a márkaszervizektől, részben a feketegazdaság irányában.

További információ:

Erdélyi Péter ügyvezető elnök
Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete
peter.erdelyi@mge.hu

Forrás: Integrátor Fórum
.

(Ezt a cikket 184 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .