Hírek Közút Szervezetek hírei

Új együttműködési keretmegállapodás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Rendőrség között

Az ország közútjain a közlekedéshez szükséges biztonságos, gazdaságos és kulturált körülmények megteremtése elsősorban a közútkezelők feladata. Azonban a közúti közlekedés biztonsága megköveteli, hogy a forgalmi rend kialakításáért felelős közútkezelők és a közúti közlekedés ellenőrzéséért felelős szervek munkájukat összehangolják, feladataikról, tapasztalataikról egymást kölcsönösen tájékoztassák, ezáltal tevékenységüket hatékonyabbá tegyék.

Magyarországon a személysérüléses közúti közlekedési balesetek túlnyomó része a mintegy 30.000 km hosszú országos közúthálózaton következik be, emiatt e területek ellenőrzésére a Rendőrség is fokozottabb figyelmet fordít.

Mivel a közlekedésbiztonság terén a hatóságok és szervezetek csak az egymással való együttműködési lehetőségeket kihasználva képesek komoly sikereket elérni, ezért az ezirányú törekvés jelentősége elengedhetetlen. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Rendőrség között már hosszú évek óta töretlen a munkakapcsolat. A két szervezet 2009. június 11-én együttműködési megállapodásban rögzítette a közösen végzett feladataik végrehajtásának részleteit, illetve az egymással szemben, önállóan vállalt kötelezettségeit, azonban ezen megállapodásnak a módosítása – elsősorban a közútkezelőnél végbement szervezeti átalakításnak köszönhetően – indokolttá vált. Mindezek eredményeként Kovács Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány 2011. február 21-én új, aktualizált együttműködési keretmegállapodást írt alá.

A keretmegállapodás szerint vállalt kötelezettségek elsősorban a forgalomterelésekről, forgalomkorlátozásokról, útfelújításokról, útlezárásokról, baleseti eseményekről való soron kívüli kölcsönös tájékoztatást, a baleseti adatok folyamatos egyeztetését, az országos közúthálózaton feltárandó baleset-sűrűsödési helyek vizsgálatát érintik, de kiterjed továbbá a balesetmegelőzési tevékenységre, a sajtómegjelenésekre, illetve a pályázatokban való közös részvételre is.

A keretmegállapodás alapján a közútkezelő megyei igazgatóságai, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok a hatályban lévő részmegállapodásaikat szintén felülvizsgálják, melynek eredményeként ezen szervek között is a közeljövőben új megállapodások születnek.

Az együttműködés sikerében bízva a megfelelően összehangolt közös munkával az együttműködő szervezeteknek a közúti közlekedés területén a jogszabályban előírt feladataik ellátása és a közlekedés biztonságának további javítása érdekében tett intézkedései remélhetőleg az eddigieknél is eredményesebbek lesznek.

ORFK Szóvivői Iroda

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 204 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .