Magyarország fejlett közlekedési hálózatban érdekelt

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár ismertette a magyar tagállami álláspontot a TEN-T politika felülvizsgálata kapcsán a közlekedési miniszterek találkozóján 2011. február 8-án, Gödöllőn. Magyarország üdvözli azokat a törekvéseket, amelyek harmonizálnak az EU 2020 Stratégiában elfogadott célokkal és hozzájárulnak a közlekedési hálózat fejlődéséhez. A tervezett változtatások azonban akkor szolgálják megfelelően az Európai Unió közös érdekeit, ha tiszteletben tartják a kohéziós szempontokat – jelentette ki felszólalásában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakterületi helyettes államtitkára, a magyar nemzeti delegáció vezetője.

Schváb Zoltán kifejtette: a magyar álláspont szerint a pénzügyi lehetőségek átmeneti csökkenése nem indokolhatja a hosszabb távra tervezett TEN-T hálózat szűkítését, hiszen ezzel még kiépítetlen, hiányzó infrastruktúrák esnének el a fejlesztési forrásoktól. A hálózat elemeinek válság miatti esetleges csökkentése gondot okozhatna például a regionális és a kohéziós politikák céljainak elérésében is. A jelenlegi forráshiány azonban rövidtávon ésszerű prioritások felállítását teheti szükségessé. Éppen ezért Magyarország egyetért azzal, hogy a rendelkezésre álló források szűkössége miatt fokozott figyelmet kell fordítani a hatékony felhasználásra – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Schváb Zoltán kiemelte: az uniós, a regionális és a nemzeti célok együttes megvalósításához elengedhetetlen, hogy a közösségi támogatások a teljes hálózatra, ezen belül az átfogó hálózat nem törzshálózati elemeire is felhasználhatóak legyenek.

A pénzügyi alapokról szólva a helyettes államtitkár úgy vélte, a TEN-T és a kohéziós források felhasználási szabályainak közelítése az adminisztrációs terhek mérséklése érdekében logikus lépés. A kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására létrehozott Kohéziós Alapnak ugyanakkor a jövőben is ezt a célt kellene szolgálnia. A Kohéziós Alap közlekedési forrásait az arra jogosult tagországok jelentős része eddig is a TEN-T hálózat elemeinek megvalósítására fordította – hangsúlyozta Schváb Zoltán.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Forrás: kormány.hu
.

(Ezt a cikket 236 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?