Alkatrészgyártók hírei Gazdaság Hírek

A Bosch újra növekedési pályára került

 • Az éves árbevétel 24 százalékkal nőtt 47,3 milliárd euróra
 • Az adózás előtti eredmény az árbevétel 7 és 8 százalékát kitevő céltartományon belül van
 • Várhatóan folytatódik a globális fellendülés
 • A Bosch csoport újra növekedési pályára került és máris visszaállt a 2007. évi, vagyis a válság előtti árbevételi szintre. Az előzetes számadatok szerint a 2010-es üzleti évben a technológiák és szolgáltatások globális szállítójaként ismert Bosch 47,3 milliárd eurós, vagyis a tavalyi 38,2 milliárd euróhoz képest 24 százalékkal nagyobb árbevételt ért el.

  „Cégünk 125 éves történetében ez az eddigi legnagyobb éves árbevétel” – nyilatkozta Franz Fehrenbach, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. A Bosch csoport jövedelmi helyzete szintén jelentős javulást mutat. Az adózás előtti eredményt tekintve – az előző év 1,2 milliárd euró nagyságú vesztesége után – a cég 2010-ben visszatért az árbevétel 7 és 8 százalékát kitevő céltartományba. A végleges számadatok bejelentésére a 2011. április 14-én rendezendő éves sajtótájékoztatón kerül sor. A Bosch fellendülése mögött álló főbb hajtóerők között szerepel a világgazdaság magára találása, a globális autógyártás meredek emelkedése és a gépipari termékek iránti fokozott kereslet, emellett jelentősen előrehaladt a veszteséges területek átalakítása. Az Ázsia-Csendes-óceán térségben a Bosch az előző évhez képest 42 százalékkal növelte árbevételét és ebben a régióban először lépte át a 10 milliárd eurós határt. Dél-Amerikában a cég 36 százalékos növekedést ért el. Emellett az árbevétel Észak-Amerikában 27 százalékkal, Európában pedig 16 százalékkal nőtt, jóllehet ez a rendkívül lehangoló előző évi szinthez képest történt. Fehrenbach szerint „Európában valószínűleg csak 2012-ben vagy 2013-ban érjük el ismét a válság előtti 2007. évi szintet. Továbbra is azoknak az ázsiai és dél-amerikai feltörekvő piacoknak a töretlen növekedéséből profitálunk, ahol jelenlétünk bővítésén már hosszú évek óta dolgozunk. Ez tette lehetővé számunkra, hogy a recesszió ellenére is megtartsuk legfontosabb munkatársainkat Európában és Németországban egyaránt – ezt a tényt túl gyakran hagyjuk figyelmen kívül manapság.”

  Két számjegyű növekedés minden üzleti szektorban
  Tavaly, – az ágazat és a régió magára találásának köszönhetően – a Bosch mindhárom üzleti szektora jelentős növekedést mutatott. A gépjárműtechnika érte el a legnagyobb növekedést – 29 százalékkal, 28 milliárd euróra növelte árbevételét (előző év: 21,7 milliárd euró). Az ipari technológia üzleti szektor is komoly mértékben feltornázta árbevételét. A tavalyi 5,1 milliárd eurót több mint 27 százalékkal növelte 6,5 milliárd euró fölé. Ebből a növekedésből több mint 500 millió eurót tesz ki a Bosch által 2009 végén megvásárolt aleo solar AG többségi tulajdonrészének első konszolidálása. A fogyasztási cikkek és épületgépészet üzleti szektorát kevésbé érintette a 2008. és 2009. évi recesszió, így jelentős javulást könyvelhet el: árbevétele mintegy 10 százalékkal nőtt 12,5 milliárd euróra (előző év: 11,3 milliárd euró).

  A dolgozói létszám 12800 fővel emelkedett 2010-ben
  2010-ben a Bosch csoport dolgozói létszáma 4,7 százalékkal nőtt és így elérte a 283500 főt. A piaci fejleményeknek megfelelően a létszám növekedése az Ázsia-Csendes-óceán térségében volt a legjelentősebb, ahol nagyjából 7500 új munkahely jött létre. Németországban mintegy 1900 fővel nőtt a dolgozói létszám, 113600 fölé.

  „Ha folytatódik ez a növekedési ütem, 2011 végén mintegy 300 ezer ember lesz a Bosch alkalmazásában. Csak friss diplomásból 9000 főre van szükségünk, ebből 1200-ra Németországban” – mondta Fehrenbach.

  A kutatási, fejlesztési és beruházási ráfordítások tovább növekedtek
  A Bosch 2010-ben kutatási és fejlesztési ráfordításait is növelte, mégpedig 11 százalékkal. A kutatási és fejlesztési ráfordítások összege nagyjából 4 milliárd euró volt (előző év: 3,6 milliárd euró). Ennek csaknem a fele fordítódott a környezet és az erőforrások védelmét célzó új termékekre és szolgáltatásokra. 2,4 milliárd euró (előző év: 1,9 milliárd euró) nagyságú összeget kaptak az olyan projektek, mint a németországi Arnstadt városában működő napelem-gyártó üzem bővítése. Dél-Koreában megkezdte működését egy a Samsung SDI-vel együtt üzemeltetett, hibrid és elektromos autókhoz akkumulátorcellákat gyártó üzem, Szingapúrban felavatásra került egy új kutató központ, Kínában pedig letették az alapkövét egy több célra használható új tesztlétesítménynek.

  Várhatóan 2011-ben is folytatódik a globális fellendülés
  A Bosch arra számít, hogy 2011-ben is folytatódik majd a globális fellendülés. A lendület azonban kisebb lesz és így a globális növekedés mértéke 3,5 százalék körül fog alakulni. A legnagyobb lökés továbbra is a feltörekvő piacok felől érkezik majd, ami átlag 6 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben viszont az európai gazdaság csak 1-2 százalékkal fog nőni, bár a Bosch legalább 2 százalékos növekedést vár Németországban. A cég az USA-t tekintve is egyre bizakodóbb. A fokozódó export, a nagyobb foglalkoztatás és a növekvő belföldi kereslet miatt a Bosch 3 százalék fölötti növekedésre számít az Egyesült Államokban. A cég a legnagyobb kockázatokat a pénzügyi és gazdasági válság még nem leküzdött következményeiben, valamint az árfolyamok alakulásában látja. „Európának szolidaritást kell mutatnia. Nem szabad azonban feltétel nélkül segélyezni a tagállamokat.” – szögezte le Fehrenbach.

  2011-ben, az évforduló esztendejében először lépi át az árbevétel az 50 milliárd eurós küszöböt
  2011-ben a Bosch csoport a cégalapító születésének 150., saját alapításának 125. és a személyautók dízeltechnológiájának 75. évfordulóját ünnepli. Világszerte sok ünnepségre kerül majd sor, ideértve a munkatársaknak szervezett mintegy 200 rendezvényt is. Gazdasági szempontból a cég azt szeretné, ha az új üzleti év során minden üzleti szektorban megismétlődne az árbevétel növekedése és a pozitív eredmény. „2011-ben a Bosch árbevétele első alkalommal fogja átlépni az 50 milliárd eurós küszöböt, de természetesen csak akkor, ha semmilyen váratlan visszaesés nem következik be a világgazdaságban.” – jegyezte meg Fehrenbach.

  Forrás: Bosch
  .

  (Ezt a cikket 197 alkalommal tekintették meg.)

  LEAVE A RESPONSE

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .