Biztonság Egyéb Előírások Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek KRESZ

Hajdú Online: Életveszélyes „kiskapuval” trükköznek a kamionosok

A Hajdú Online oldalán „Életveszélyes „kiskapuval” trükköznek a kamionosok” címmel jelent meg egy írás a minap, amelyben egy valóban életveszélyes szabálytalanságra hívja fel a figyelmet a cikk írója, bár ezt elég félreérthetően „kiskapunak” nevezi.

Történetesen azt a szomorú megfigyelését osztja meg az író, hogy a 7,5t-nál nehezebb kamionok január 1-től hatályba lépet előzési tilalma óta több esetben a leállósávot használják fel előzésre. Mindezt úgy teszik, hogy a lassabban haladó kamion kihúzódik a leállósávba, hogy a gyorsabb kamion, sávváltás nélkül elhaladhasson mellette. Mint a cikkből kiderül, ilyen esetet egy út alkalmával kétszer is látott a cikk írója!

Sajnos nem tudom, hogy a leírt esetekben pontosan mi történt, de az tény, hogy a leállósáv szabálytalan használata is szabálysértésnek minősül, amiért szintén büntetés jár! Így ezt a módszert „kiskapunak” nevezni, még idézőjelek között is blődség!

A fenti esetben pont annak jár a büntetés, aki segítőkészen lehúzódik, így ennek sok értelme nincs, hiszen ennyi erőből a leállósávban az is előzhetne az, aki gyorsabban halad! Az a sofőr, aki viszont szabályosan a saját sávjában elhalad a leállósávban épp lassuló társa mellett, természetesen semmilyen szabálytalanságot nem követ el, hiszen nem tudhatja, hogy az előtte haladó milyen okból húzódott ki.

A lassabban haladó, viszont egy esetleges ellenőrzés során azt is mondhatja, hogy olyan műszaki hibát észlelt, amely miatt szeretett volna szabályosan leállni a leállósávba, de idő közben a hiba megszűnt, így visszasorolt a sávjába, de addigra több kamion is elhaladt mellette. Nem tudom, hogy a hatóságok mennyire lesznek az ilyen történetet előadókkal szemben elnézőek, de senkinek sem javaslom, hogy kipróbálja!

Azt, hogy a sofőrök összetartanak és segítik egymást az előrehaladásban mindenképpen tiszteletreméltónak tekintem, de csak akkor, ha ez nem ütközik törvénybe!

Egyébként mindenképpen érdemes elolvasni a Hajdú Online cikkét valamint a hozzászólásokat is, ugyanis azok között sok az olyan civil, akiknek a véleménye igencsak különböző és megosztó!

A fentiekkel kapcsolatban ide is várom a véleményeket, hozzászólásokat!

Karsai Attila
.

(Ezt a cikket 553 alkalommal tekintették meg.)

1 COMMENTS

  1. Sziasztok!

    Hááát, ott eléggé eldurvult a helyzet 🙁 Mindenki szid mindenkit, de szerintem a legnagyobb probléma, hogy az illetékesek, függetlenül az éppen hatalmon lévőktől, arra sem veszik a fáradságot, hogy a kedvezőtlennek látszó rendelkezés bevezetését számokkal indokolják. Ebben az esetben sem tudnak konkrét számokat arra vonatkozólag, hogy eddig hány baleset következett be ebből a manőverből. Én kíváncsi lennék, hogy mit mutatnak a számok. Szóval, még hazudni is lusták. Még arra sem veszik a fáradságot, hogy kreáljanak valamit, kvázi totál hülyének nézik az „alattvalókat” Mondom, függetlenül bármilyen politikai irányzattól. Emlékeztek még az akadálymentesítés körüli mizériára, amikor a középületeket X évig kellett akadálymentesíteni? Ez kötelezte az államot, hogy építse ki a mozgáskorlátozottak számára a bejutást a középületekbe. Mindenféle kifogás szerepelt, hogy miért nem. Tehát, a törvények mindenkire vonatkoznak a törvényhozókon kívül.
    Soha nem lesz jogkövető állampolgára, olyan országnak, ahol maga az hatalom sem tartja be az általa hozott törvények jó részét.

LEAVE A RESPONSE