Hírek Traffipax

Traffipax 20 km-enként

A napokban felröppent a hír, hogy minden járőrautóban lesz légalkohol mérő, továbbá 20 km-enként sebességmérő készülékeket telepítenek. A valós háttérnek jártunk utána. – írja a Baleset-megelőzés.eu.

A légalkohol mérők alkalmazásáról: az Európai Unióban az ittas járművezetés a személysérüléses közúti balesetek és a közúti tragédiák egyik legfőbb oka. Szakértői becslések szerint ittas vezetés következtében évente mintegy 10.000 ember veszíti életét az Európai Uniót képező tagállamok területén. Nem véletlen tehát, hogy az ittas járművezetés (ami uniós terminológiával élve: a „közutak második legfőbb gyilkosa”) visszaszorítását a 2011-2020-as időszak egyik legfontosabb közlekedésbiztonsági feladataként jelöli meg az EU új közlekedéspolitikai programja.

Magyarországon az ittas vezetés ugyancsak kiemelt közlekedésbiztonsági tényezőnek számít, amit igazol, hogy 2009-ben 2 274 közlekedési balesetet okozott szeszesitaltól befolyásolt állapotban lévő személy, s az ittas baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleseten belüli aránya 12,7% (tehát átlagosan minden nyolcadik balesetet ittas vezető okoz). A fentiekre tekintettel a rendőrség a jövőben is hatékonyan kíván fellépni az ittas járművezetőkkel szemben, a többi közlekedő biztonsága érdekében.

Napjainkban a rendőrség – a legtöbb európai rendőrséghez hasonlóan – a közúti intézkedések során az Európai Unió által legjobb gyakorlatnak („best practice”) minősített véletlenszerű légalkohol mérést alkalmazza, emellett a közlekedési baleset helyszínén intézkedő rendőrnek kötelezettsége alkoholszondát alkalmazni az érintett járművezetőkkel szemben. Az elmúlt évtizedben alkalmazott hagyományos Spiratest típusú alkoholszondák 2011. június 30-ig kivonásra kerülnek, pótlásukra korszerű elektromos légalkoholmérő készülékeket kívánunk beszerezni. Elérendő célként fogalmaztuk meg, hogy a napi szolgálatot teljesítő, közúti intézkedéseket foganatosító rendőröknél minden esetben legyen kézi légalkoholmérő készülék – minden járőr-gépkocsiban egy-egy darab. Ehhez mintegy 7-800 db új eszköz beszerzése szükséges.

A sebességmérő eszközökről: a rendőrség közbeszerzési eljárást indít mintegy 200 db sebességmérő készülék beszerzése érdekében. Az eljárás során beszerzésre kerülő sebességmérő eszközöket első sorban a gyorsforgalmi utak mentén, hozzávetőlegesen 20-20 km-enként kívánjuk telepíteni. A jövőben az automata eszközök használata mellett a mobil sebességmérést is alkalmazni fogjuk, alapvetően a fix kamerák által nem felügyelt útszakaszokon.

Forrás: Baleset-megelőzés.eu
.

(Ezt a cikket 267 alkalommal tekintették meg.)

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók kikapcsolásával!

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro