Visszajönnek a régi szép idők, amikor egy jó President rádióval mindig néhány tíz kilométerrel előbb tudtuk, hogy hol a hatóság? Részben!

Régóta csiripelik a madarak, hogy a 80-as évek végén, 90-es évek elején Magyarországon is betiltott USB/LSB modulációban forgalmazó – így nagyobb hatótávolságú – rádiókat valamilyen formában újra engedélyezik. Nos, megtörtént.

President Jackson II. ASC CB rádió

Az EU EN 300 433-2. V1.3.1sz (keret)jogszabálya – bizonyos megkötésekkel a nemzeti hírközlési hatóságok hatáskörébe adta a konkrét szabályok megalkotását. A Nemzeti Média- És Hírközlési Hatóság 2013 január 7.-én a (2/2013 NMHH) sz. rendeletében engedélyezte bizonyos, az EU által már jóváhagyott, két konkrét típusú, USB/LSB módban is forgalmazni tudó CB készülék használatát.

A jogszabály meghatározta azt a maximális teljesítménykorlátot és csatornaszámot amire az engedélyt ki lehet adni. Ezen belül is az engedélyt konkrét típusokra adták meg: eddig az Albrecht AE 5890EU és a President Jackson II. ASC-re. Mivel a típusok hazai engedélyeztetése megtörtént, a vevőnek már nem kell sem engedélyekkel foglalkozni, sem a használatért díjat fizetni. Hiába van viszont a jó öreg Grant Presidentünk az ülés mögött, az még illegális marad, ahogy minden gyártó minden egyéb (nem kizárólag FM.-es) típusa is. Jó tudni, hogy nem minden állam adta meg az engedélyt, vagy csak további teljesítménykorlátokkal:

  AT BE BG CH CY CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HU
Engedély ! !   !     !     !     ! !  
Regisztráció                              
AM !         !   !         !    
BLU / SSB !         !   !         !    
                               
  IE IS IT LT LU LV MT NL NO PL PT RO SE SI SK
Engedély     !       !                
Regisztráció                   ! !        
AM         ! ! !   !         !  
BLU / SSB         ! ! !   !         !  

A táblázatban a felkiáltó jelek azt mutatják, hogy az adott országban szükséges vagy a használót, vagy a készüléket, a készüléket az adott hullámhosszon, ill. a modulációt (USB/LSB) engedélyeztetni, esetleg a használat tilos. A táblázat a 2012 december 31.-ei állapotot tartalmazza, amely gyorsan változhat. A HU rovat már a jelenlegi aktuális szabályozást tükrözi. Jelenlegi más országokat érintő adatok érvényességéért nem tudunk felelősséget vállalni!

Nézzük mit szabad és mit lehet:

Az importőr Convoy Truck Shop (Ezüsthajó KFT.) a valószínűleg népszerűbb President Jackson II. ASC-t bocsátotta rendelkezésünkre.

Nézzük először a korlátozásokat: a régi, néha 80-120.-nál is több csatornát el kell felejteni: itt 40 maradt mind a négy üzemmódban (FM, AM, USB, LSB). Ha belegondolunk, elég is, hisz a magánbeszélgetéseket már nem CB-n bonyolítjuk. Két vészhívó sávot, a 19 és 29-est kínálja a gép, de mi valószínűleg az USB 40.-en leszünk, mind mindig. Az üzemmódválasztó gombbal az országkód megadásával 4, vagy 12 W adásteljesítmény közül választhatunk.

A készülék – ahogy a régiek is – ennél nagyobb adóteljesítményre is állítható de ez egyrészt tilos, más részt csak a készülék megbontásával (és a garancia elvesztésével) oldható meg.

A csatornaváltás nem csak a váltógombbal lehetséges a mikrofonról is lehet léptetni.

President Kentucky CB antenna

Gondoltak a tervezők arra is, hogy a rend mogorva őre a kézben tartott mikrofont egy kalap alá veheti a mobiltelefonnal. Csatlakoztatott CB kihangosító esetén (2-3 ezer Ft-os pluszkiadás) bekapcsolható a mikrofon automata funkciója (VOX), így beszéd érzékelésekor adásra, a beszéd végén vételre kapcsol.

Számos készülék meghibásodását okozza a nem megfelelően beállított S.W.R. (állóhullám-arány) amely a szakszerűtlen antennaillesztés, vagy az antenna tönkremenetelének következménye. Nos a President Jackson II tudja a folyamatos S.W.R. visszajelzést-mérést. A rossz, vagy a rosszul illesztett antennán azonban ez sem segít, érdemes valamilyen jó, lehetőleg President antennát venni (suba a subához), és a beszerelést szakemberre bízni.

Az új készülékek is 12 voltosak, beszerelésük csak a hagyományos („nagy darab” analóg) feszültség-átalakítóval történhet. Az új, modern, gyakran a kamionba épített (kapcsoló üzemű) feszültség-átalakítók nem alkalmazhatóak: zavarják a vételt, de csak ha erre van kötve a CB. Egy utolsó, de nem lényegtelen kérdés egyre vékonyodó pénztárcánk miatt: az ár.

A készülék ára kb. duplája a használt, ám szabálytalan és már régóta nem gyártott, de a feketepiacon még létező Grant Presidentnek, viszont az ár (jogosultaknak) visszaigényelhető áfát tartalmaz és egy év magyarországi garanciával értendő! Megéri? Nos, ha csak egyszer sikerül időben kikerülni a Tudjukkiket, már a pénzünknél vagyunk…

H.T.

A President Jackson II. ASC CB rádió itt megvásárolható >>

CB rádiók, kiegészítők és antennák:

 .

(Ezt a cikket 47398 alkalommal tekintették meg.)