Kategóriák

Kategóriák

Baleset-megelőzés Biztonság Hírek Konferenciák Rendezvények

Szakmai tanácskozás a helyi közlekedésbiztonsági feladatokról − A SOL – Save Our Lives szakmai fórum eredményei

2013. január 25-én került megrendezésre a zsámbéki drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központban a SOL – Save Our Lives szakmai fórum, amelynek témája a helyi közlekedésbiztonsági stratégiák és programok voltak. A hazai és nemzetközi közlekedésbiztonsági szakemberek részvételével megtartott fórumon köszöntőt mondott Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. A szakembereknek lehetőségük nyílt személyesen is megtapasztalni a közlekedésbiztonság jó gyakorlatait: a szakmai tanácskozás után kipróbálták a drivingcamp vezetéstechnikai centrum biztonságos közlekedésre felkészítő tréningjét, valamint a világszínvonalú közlekedésbiztonsági szimulátorokat.

Schváb Zoltán (közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) tartott köszöntő beszédet

A szakmai rendezvényen részt vett Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta, hogy a közép-kelet európai régió országainak sajátos közlekedésbiztonsági problémái indokolják a közös stratégiai gondolkodást, egyeztetést a jogalkotást előkészítő szakmai tevékenységekben.

Ugyancsak előadást tartott a rendezvényen Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője, aki az elmúlt évek hazai közlekedésbiztonsági sikereiről számolt be. A főosztályvezető elmondta, hogy részben a rendőri intézkedések hatására tavaly 598-ra sikerült leszorítani a közlekedési balesetben meghalt személyek számát, ami 6,26%-os javulás a 2011-es évhez képest.

Óberling József (r. ezredes, főosztályvezető, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály) az OBB két évtizedes tapasztalatairól tartott előadást

A helyi szinten jelentkező közlekedésbiztonsági problémákkal, fejlesztési irányokkal és baleset-megelőzési programokkal foglalkozó előadások mellett a résztvevők workshop keretében vitatták meg a helyi stratégiák és programok megvalósításának lehetőségeit. Az érintett témák közül több élénk szakmai vitát váltott ki. Ilyenek voltak például a közlekedésbiztonság intézményrendszerének hatékonyságát, szervezeti és költségoldalát tárgyaló kérdések. A szakemberek egyetértettek abban, hogy minden stratégia csupán annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. Ezért a közlekedésbiztonság fejlesztésében érintett szakemberek felelőssége a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása, valamint ezek segítségével olyan intézkedések foganatosítása, melyek hatására a közúti közlekedési balesetben meghalt ill. megsérült személyek száma tovább csökkenthető. A fórum tapasztalatait a szakemberek felhasználják a jövőbeli közlekedésbiztonsági programok kidolgozásánál.

Berta Tamás (központvezető, KTI Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági Központ a SOL – Save Our Lives projekt hazai tapasztalatait mutatja be

A SOL – Save Our Lives szakmai fórum első állomása annak a nemzetközi programsorozatnak, amelynek célja a közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó együttműködés segítése a Visegrádi Országok (V4) között, a nemzeti közúti közlekedésbiztonsági programok közös pontjainak azonosítása, összehangolása és iránymutatások megfogalmazása az adott szakterületen mértékadó szakemberek bevonásával. Egyúttal a szakmai fórum szerves része a Moving Towards V4 Road Safety Strategy kétnapos nemzetközi fórumnak, mely a visegrádi országok nemzeti közlekedés stratégiáit, valamint az EU-s irányelvekhez való illeszkedését vette górcső alá.

A programot szervező KTI Közlekedéstudományi Intézet munkatársai nemcsak a stratégiaelemzést, és a döntéstámogatást tartották fontosnak, hanem azt is, hogy a fórumon résztvevő közlekedésbiztonsági szakemberek megismerkedjenek néhány jó gyakorlatként alkalmazott biztonságos közlekedésre felkészítő programmal. Ezért a szakmai tanácskozás után a résztvevőknek lehetőségük nyílt kipróbálni a tavaly ősszel átadott drivingcamp vezetéstechnikai centrum tréning moduljait, valamint világszínvonalú közlekedésbiztonsági szimulátorokat.

A SOL szakmai fórum résztvevői kipróbálták a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai centrum tréning moduljait

A SOL a Közép-Európai Területi Együttműködési Program által finanszírozott program. Regionális jelentőséggel bír a közlekedésbiztonság területén, és a globális közlekedésbiztonság javításához is hozzájárul majd az itt megszerzett tudásával, tapasztalatával és eszközeivel. A SOL program 8 közép-európai országot fog össze: Németországot, Olaszországot, Ausztriát, Szlovéniát, Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot. A program célkitűzése, hogy professzionális tudást, gyakorlati tapasztalatot és eszközöket szolgáltasson az érintett önkormányzatoknak, hogy azok hatáskörükön belül javulást érjenek el a közlekedésbiztonság területén. A SOL – Save Our Lives projekt a Central Europe programban, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

Kibédi-Varga Lajos
ügyvezető, projekt koordinátor, Premium Relations Kft.

Forrás: premiumrelations.hu
.

(Ezt a cikket 714 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE