Ellenőrzések Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Fokozottan ellenőrzik a teherautókat Budapesten a díjköteles zónákban – Az érintettek egyötöde sem váltja ki a behajtási hozzájárulást

A tehergépjárművek behajtási korlátozását környezet- és zajvédelmi szempontok figyelembevételével 2008. január 1-jén kiterjesztették Budapest teljes területére. 2011 júliusában egy mobil kamerás próbaellenőrzés során azonban kiderült, hogy a díjköteles zónában közlekedő teherautók csupán 19%-a váltotta ki a szükséges behajtási hozzájárulást. Ezzel nem csupán az általuk okozott környezeti károk költségeit hárítják át a fővárosra, hanem versenyhátrányt is okoznak a szabálytisztelő piaci szereplőknek. Ez a helyzet a továbbiakban nem tolerálható, különösen, hogy a teherforgalom környezeti ártalmait a budapestiek szenvedik el és az ő védelmüket szolgálja a jól működő behajtási rendszer. A jogkövető magatartás kikényszerítésére – egyéb intézkedések mellett – 2011. szeptember 19-étől december 16-áig három hónapos szigorított ellenőrzési kampányt szervez a Budapesti Közlekedési Központ és az ellenőrzésért felelős Parking Kft.

Az áruknak el kell jutniuk az üzletekbe, de a szállítást a fővárosiak életminősége, a környezet és a közlekedési infrastruktúra védelme érdekében úgy kell lebonyolítani, hogy a teherautók közlekedése a lehető legkisebb terhelést jelentse. A Parking Kft. (2012-től a BKK) feladata a budapesti teherforgalmi stratégia a kialakítása, amely a fuvarozók mellett a városlakók érdekeit is megjeleníti. A koncepció keretében célforgalomban korlátozásmentesen használható útvonalakat alakítottak ki, amelyeken ingyenesen elérhetők a legnagyobb logisztikai központok, ipari üzemek, de ezen útvonalakon kívüli közlekedéshez behajtási hozzájárulást kell váltani a fuvarozóknak.

Mivel a légszennyezés jelentős hányadáért a teherautók károsanyag-kibocsátása tehető felelőssé és méretüknél fogva is jelentős terhelést okoznak a budapesti utakon – így fontos feladat számuk csökkentése, optimalizálása. Minderre jó eszköz a behajtási hozzájárulás – ami alapján a teherautók csak díj fizetése ellenében közlekedhetnek a főváros egyes övezeteiben. Jelenleg folyamatban a díjszabás és a kapcsolódó kedvezmények felülvizsgálata annak érdekében, hogy a jövőben jobb, rugalmasabb és átláthatóbb rendszer alakuljon ki, amely egyaránt szolgálja a város érdekeit és teremt egyenlő piaci feltételeket a szállítmányozási szakma számára.

A fokozott ellenőrzési akciót az indokolja, hogy az idei júliusi adatok még tavalyelőttieknél is sötétebb képet festettek: mindössze a tehergépkocsik 19 százaléka bizonyult jogkövetőnek.

Ez a helyzet a továbbiakban nem tolerálható, hiszen nem csak környezeti károkozás költségeit kerülik el a nem fizetők, de jogosulatlan versenyelőnybe kerülnek a fizetőkkel, vagyis a környezeti és társadalmi felelősséget vállalókkal szemben.

A szigorított ellenőrzés összehangoltan, minden területre kiterjedően zajlik az elkövetkező hónapokban. A Parking Kft. és a vele együttműködő BRFK, Nemzeti Közlekedési Hatóság, a kerületi és fővárosi közterület-felügyeletek a kamerástól a személyes ellenőrzésig bevetik a rendelkezésükre álló teljes eszköztárat.

Az ellenőrzés a legfontosabb budapesti teherforgalmi útvonalak mentén, akár párhuzamosan, több helyszínen is zajlik majd. A Parking Kft. eltökélt a jogkövető magatartás kikényszerítésében, ezért folyamatos kontrollt tart fenn mindaddig, ameddig ez szükséges.

A nem jogkövető magatartás kétféle következménnyel jár: bírsággal, amely akár 150 000 Ft-ig is terjedhet, ezt a gépjármű üzembentartója köteles megfizetni. A gépkocsivezetők pedig, ha nincs meg a behajtási hozzájárulásuk 3 büntetőpontot kapnak, amely közlekedési előéletüket terheli.

A büntetésként behajtott összegek az állami költségvetésbe folynak, a behajtási hozzájárulásokból származó bevételt a főváros a közlekedés által okozott környezeti károk enyhítésére és Budapest közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére fordítja.

A Parking Kft. arra törekszik, hogy a behajtási hozzájárulások kiadási rendszere a fuvarozó szakma igényeit is kielégítse, mentes legyen a felesleges adminisztrációtól és a lehető leggyorsabban reagáljon a kérelmekre. 2012. január 1-jétől a behajtási hozzájárulások igénylése és kiadása teljes körűen on-line úton valósul meg, mind a kérelem, mind a dokumentum kiadása elektronikusan történik.

Forrás: BKK
.

(Ezt a cikket 653 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE