Baleset-megelőzés Egyéb Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Szervezetek hírei

Kamionosok és kerékpárosok: „Együtt közlekedünk”

Közismert, hogy a kerékpárosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak. Megfelelő – a gépjárművekben általánosan alkalmazott – passzív védelmi eszközök hiányában a kerékpáros balesetek szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek.

A kerékpárosok balesetbeni érintettsége sajnálatos módon igen magas. 2010-ben az összes személysérüléses közúti baleset nem kevesebb, mint 11 %-át okozták kerékpárosok, mely jóval meghaladja a kétkerekűeknek az összforgalmon belül betöltött arányát.

A fenti gondolatok jegyében a rendőrség 2011. április 4-26. között országos szintű fokozott közúti ellenőrzést tart.

Az ellenőrzések során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az alábbiakra:

– a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok megtartására;

– a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;

– a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;

– a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálása.

Az országos ellenőrzés részleteit a rendőrség sajtótájékoztatón jelenti be, melyen részt vesz Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Kerékpárosklub „Együtt közlekedünk” címmel közös üzenetet fogalmazott meg annak érdekében, hogy hazánkban a kerékpározás biztonságosabb legyen.

.
ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság, Magyar Kerékpárosklub
.
„Együtt közlekedünk”
Közös összefogás a biztonságos kerékpározásért
.
2011 tavasz
.
KÖZÖS ÜZENETEK
.
1.     Legyünk partnerek, működjünk együtt! A közlekedés nem harc. A közlekedők, akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár más járművet használnak, egymás partnerei, így közös érdekük és feladatuk, hogy egymást kölcsönösen segítsék, közlekedésüket ne veszélyeztessék, indokolatlanul ne akadályozzák vagy nehezítsék.
2.     Fontos és hasznos, ha egyre többen kerékpárral közlekednek. Azért is, mert ezáltal csökken a súlyos kerékpáros balesetek száma. Az utóbbi  4 évben Budapesten megduplázódott a hétköznapi kerékpáros forgalom. Ezzel együtt a súlyos kerékpáros balesetek száma nem nőtt.
3.     Ne feledd, a kerékpár jármű! A kerékpár vezetője is a közlekedés egyenrangú résztvevője. Jogait és kötelezettségeit a KRESZ szabályozza.
4.     Védd a sérülékeny közlekedőket! A közlekedőknek a sérülékenyebb partner védelmének elvét kell követniük. Aki autót vezet, fokozottan óvnia kell a náluk sérülékenyebb kerékpárost és gyalogost. A kerékpárral közlekedőknek pedig a náluk sérülékenyebb gyalogosokra kell fokozottan figyelnie.
5.     A járda a gyalogosoké! A kerékpárral közlekedő csak vendég a járdán, ott a gyalogosan közlekedőket nem veszélyeztetve közlekedhet, de csak akkor, ha más biztonságosabb lehetőség nem biztosított az adott útszakaszon.
6.     Egyirányú utcákban szabályosan közlekedj! A kerékpáros csak a táblával külön jelölt egyirányú utcába hajthat be a menetiránnyal ellenkező irányba. Ezekben az utcákban fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedni.
7.     Látszódj, hogy lássanak! A lámpa nem divat és nem is ciki. A lámpák, fényvisszaverők, prizmák, fényvisszaverő felületekkel ellátott ruházat a te biztonságodat szolgálják, így a többi közlekedő jobban lát, hamarabb észrevesz, ami a közlekedés biztonságát növeli.
8.     Tájékozódj! Ha bizonytalan vagy a kerékpározással kapcsolatos kérdésekben a Magyar Kerékpárosklub weboldalán (kerekparosklub.hu) és tájékoztató kiadványaiból (KRESZ, HOGYAN KÖZLEKEDJ), valamint az ORFK-OBB honlapjain  (baleset-megelozes.eu és a kreszvaltozas.hu) tájékozódhatsz.

(Ezt a cikket 593 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .