Nem muszáj kávét innod, hogy éber maradj. Mutatjuk az alternatívákat, utazáshoz! (x)

Truck Driver Behind the Wheel

Sajnos számtalan olyan esetről hallani, hogy a sofőr elálmosodott, és ezzel közúti balesetet okozott. Mielőtt tehát hosszabb útra indulunk, érdemes valamilyen élénkítőt inni, amivel felpörgethetjük magunkat. A legtöbben persze a jó öreg kávét választják (főleg az erősebb, kotyogósat) vagy rosszabb esetben az energiaitalt. Aki azonban egészségügyi okokból nem ihatja ezeket vagy egyszerűen nem szereti az ízüket, esetleg egészségesebb szeretne lenni, kénytelen más alternatíva után nézni. Szerencsére – ahogyan azt a cikkünkből is látni fogod – számtalan egyéb opció van, aminek az íze, és a hatása legalább olyan jó, mint a kávéé.

Mire is jó a koffein? 

A kávét leginkább az íze, és az élénkítő hatása miatt isszuk. Azonban hatóanyaga, a koffein, más okokból is egészséges.

Egyrészt megelőzhető vele az Alzheimer-kór kialakulása, másrészt a koleszterin káros hatásait is csökkenti. Mivel kitágítja az ereket, így több oxigén jut az agyba – javítja tehát a szellemi teljesítőképességet, a gondolkodást is. Normál mértékben fogyasztva, ez kb. napi 100-150 mg, pedig az immunrendszer működését is segíti.

Vigyázni kell azonban a magas vérnyomással küzdőknek. Hiszen akár már egy-két csésze is megemelheti vérnyomást, ami hosszabb távon hipertireózist okozhat.

Különbözik-e a teában és a kávéban található koffein?

Mivel a hatása különböző, sokáig élt a közhiedelemben az, hogy két különböző koffeinnel van dolgunk. Azonban a kávéban és a fekete teában (sőt unblock a koffeint tartalmazó teákban) ugyanolyan élénkítő található.

Azonban a teában némileg kevesebb van, így többet kell meginni, hogy ugyanazt a hatást érjük el vele. 

Ráadásul a kávéban található csersav segíti a koffein felszívódását, a teában azonban nincs ilyen. Így az ebben lévő koffein kevésbé hasznosul, viszont a csersav hiánya miatt például kíméli a gyomrot.

A jó erős fekete kávé helyett jó erős fekete tea

A teában tehát ugyanúgy van koffein, azonban nagyjából fele annyit tartalmaz, mint a fekete kávé. 100 mg kávéban ugyanis körülbelül 50 mg található, a teában pedig 20 mg. 

Lehetséges tehát, hogy eleinte több teát kell inni, hogy ugyanolyan hatást érjünk el, viszont az adagot folyamatosan csökkenthetjük, így segít megszabadulni a koffein-függőségtől.

Ami azonban fontos, hogy a hatása tovább tart, mint kávénak.

Ráadásul a különböző színű, fajtájú és ízű teák más és más ásványi anyagokat tartalmaznak – ezért hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez is.

fekete tea ráadásul csökkentheti a káros LDL-koleszterinszintet, és nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert.

Ha valami más élénkítőre vágysz, akkor itt a matcha tea 

A koffeintartalmú teákban az a jó, hogy ha az egyik nem ízlik, vagy egy idő után megunjuk, választhatunk egy másik, teljesen más ízvilágú teát.

matcha például zöld színű, és készülhet habosan, sűrűs, lattés- vagy hígabb változatban is. Az íze egyébként leginkább a zöld teára emlékeztet, némi képzavarral élve “zöld íze” van. 

Ugyanis ugyanúgy, ahogyan a zöld tea – vagy bármilyen más, zöld színű étel – klorofillt tartalmaz, aminek jellegzetes íze van.

A klorofillnak azonban rengeteg pozitív hatása van. A teljesség igénye nélkül lúgosít, segít helyreállítani a bélflórát, valamint a koncentrációra is pozitív hatást gyakorol.

Milyen teák élénkítenek még?

A fekete- és a matchán kívül a zöld teában is sok koffein található – még több is, mint a híresen erős fekete teában. Ezenkívül a kora tavaszi, fehér tea is jó opció lehet. (Azonban csak ez, ugyanis a többi fehér teában viszonylag kevés élénkítő van).

Melyik jobb az utazáshoz: a kávé, vagy a tea?

Nehéz eldönteni, hogy melyik mellett tegyük le a voksunkat, hiszen egy hardcore kávé- vagy tea-hívőt sem tudunk meggyőzni, miért jobb az egyik, mint a másik. 

És az az igazság, hogy nem is akarjuk.

Hiszen a kávé is finom, és – mértékkel fogyasztva – nagyon sok szuper egészségügyi hatással rendelkezik. Ráadásul egyből hat, és sokkal jobban üt, mint adott esetben a zöld-, vagy fekete tea.

Viszont a másik oldal mellett szól, hogy a tea hosszabb utakhoz például ideális lehet, ha még nem vagy túlságosan koffeinfüggő, hiszen sokkal tovább tart. (Akár órákon keresztül.)

A célunk a cikkel inkább az volt, hogy megmutassuk: van alternatíva és nem csak a kávé-energiaital kombó létezik. 

Létezik még sok egyéb más is, amivel érdemes kísérletezni, legyen az egy másik típusú kávé, vagy egy élénkítő tea.

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress

 

(Ezt a cikket 276 alkalommal tekintették meg.)