Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld

Időjárás – Közlekedési gondokat okozott a havazás Csehországban

Komoly közlekedési gondokat okozott, különösen az északi hegyvidékeken a hétfőn éjjel kezdődött váratlanul erős havazás és szélvihar Csehországban. Ugyanakkor a téli sportok kedvelői örülhetnek, mert néhány bezárt síközpont újra megnyitotta kapuit, s érdeklődőkben nincs hiány.

Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A meteorológiai intézet szerda déli jelentése szerint az észak-morvaországi Jeseníky-hegységben 30-40 centiméternyi hó hullott, és lavinaveszély miatt a turistákat eltanácsolják a túráktól. Három magasan fekvő síközpont azonban már kedden délután újra kinyitott, és szerdán a hírek szerint mindenütt telt ház volt. Hasonló a helyzet a cseh-lengyel határon fekvő Óriás-hegységben (Krkonose) is, ahol le kellett állítani a Snezka-csúcsra vezető libegőt, és a tőle nyugatra fekvő Jizerské-hegységben, ahol szintén áll a Jested-csúcsra vezető libegő. Ebben a térségben eddig két síközpont újította fel működését.

A hegyvidékeken számos alsóbbrendű út járhatatlan, mert a hófúvások következtében az utakon több helyen is hónyelvek alakultak ki, illetve az utakra hullott faágak akadályozzák a forgalmat. A Németországba és Lengyelországba vezető utakon több kamion elakadt, illetve az árokba csúszott, és szintén akadályozza a forgalmat. A legnagyobb közlekedési problémákat Karlovy Vary környékéről, illetve Észak- és Dél-Morvaországból jelentették. Komoly gond, hogy a cseh autósok többsége már nyári gumira váltott, így a síkos utakon nehezebben tudnak közlekedni.

A rendőrség óvatosságra szólította fel az autósokat, és jelezte, hogy a szokottnál több baleset, koccanás történt, de súlyosabb esetről nincs jelentés.

A magyarok által is gyakran használt cseh autópályákon zavartalan a közlekedés.

Forrás: Kokes János – MTI

 

(Ezt a cikket 59 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical