Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: fordulat a piacokon

A Reuters adatközlése alapján az augusztus 24- augusztus 28 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 7,3%-kal csökkent, a gázolajé 3,5%-kal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti átlagos változását, valamint a pénteki jelentős árcsökkentést  figyelembe véve szeptember 2-án, szerdán, a benzin ára 0-3 forinttal csökkenhet, de el is maradhat a mérséklés. A gázolaj ára valószínűleg nem változik, de a hét második felében jelentkezett drágulás akár 2-3 forint körüli áremelést is okozhat. 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 41-48 dollár között változott, heti átlagban ugyan csökkent az olajár, azonban a hét utolsó két napján két és fél dollárral. mintegy 15%-kal(!!!) emelkedett az olajár. Az árak emelkedésének nincs gazdasági alapja, a túlkínálat továbbra is jelentős és várhatóan a kereslet a kínálat bővülésénél lasabban nö. Az olajár emelkedését a tőzsdei spekulációs befektetések emelték, valamint az, hogy az Egyesülkt Államokban több finomító váratlanul leállt. Emellett Florida környékére vihart jeleztek, amely a kitermelés leállását hozhatja. A hét utolsó két napjának eseményei piaci korrekciónak tekinthetők, a korábbi nagy áresések következménye. A továbbiakban nem tartjuk valószínűnek az olajárak tartós emelkedését. A piac sem hisz a jelentősebb emelkedésben, mivel a határidős jegyzések nem emelkedtek, még a rövid lejáratúak sem, a spot árhoz hasonló mértékben. Az amerikai kőolajfúrások száma a múlt héten eggyel emelkedett, de a kitermelés növekedése az őszi hónapokban fokozatosan lassul.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2 dollárral nőtt az előző heti átlaghoz viszonyítva, a spot ár továbbra is a határidős ár  alatt változik. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten másfél dollárral csökkent, mivel a határidős Brent ára gyorsabban mérséklődött, mint a WTI-é a hét első felében. Az üzemanyagpiacokon az export vonatkozásában a kereslet mérséklődik, de az amerikai finomítói leállások miatt a hét második felében ismét megnyílt az export lehetősége. Az európai dízel kínálata továbbra is bőséges.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon az augusztus 24-28-a közötti időszakban 7,3%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 9,7-8,2%-os volt az árcsökkenés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,5%-kal csökkent, az észak-európai piacokon 35-3,6%-os volt az árcsökkenés. Ezen a héten mindkét üzemanyag követte az olajárak változását. Az európai raktárakban magas szinten van a tárolt üzemanyag mennyisége, az egy évvel ezelőtti szinteket kb. 20%-kal haladják meg. A benzin esetében a déli és az északi területek közötti árkülönbséget továbbra is az magyarázza, hogy a Rajna vízszintje igen alacsony, ezért az üzemanyagszállító hajók csak félig feltötleve szállíthatnak, amely a költségeket növeli és az ellátást lassítja.

A forint árfolyama az augusztus 24 – augusztus 28-i héten 276,6 Ft/dollár körül ingadozott, két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel megelőzően. A hét első napján a dollár jelentősebben gyengült a forinthoz viszonyítva, de ezt követően a forint folyamatosan gyengült. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 8%-os árcsökkenést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított árak 10,4-8,9%-os mérséklődést mutatnak. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 3,5%-os csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 3,5-3,6%-os csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint  árfolyam változása felerősítette az árcsökkenést.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében még 2 forint körüli további csökkentést tesznek lehetővé a pénteki kilenc forintos mérséklést is figyelembe véve, de nem lenne meglepő az árak változatlansága. A gázolaj esetében a forintban számított áraknál a pénteki 8 forintos csökkentést követően nem feltételezünk árváltoztatást, de a csütörtök-pénteki dízelár emelkedésre hivatkozva 2-3 forintos emelés sem lenne meglepő.

A benzin ára 342-344 forint/liter körül alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 340-341 Ft/liter között változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 15 a gázolaj ára 18%-kal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 19%-kal több benzint és 24,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 118 alkalommal tekintették meg.)