Baleset-megelőzés Biztonság Ellenőrzések Hírek Jogszabályok, rendeletek Országok közlekedése Tudnivalók

Járművezetés ittas állapotban – ezek a szabályok 2015-ben

A járművezetés ittas állapotban tilos. Ez a szabály 2015-ben sem változott, ám minden évben érdemes áttekinteni az ittas járművezetésre vonatkozó szabályokat és büntetési tételeket, nehogy meglepetés érje az így autózókat.

Húsvéti fokozott közúti ellenőrzést végző rendőr Budapesten, a IX. kerületben, a Gubacsi úton 2015. április 3-án. A fokozott ellenőrzés célja az ittas vezetők kiszűrése. MTI Fotó: Lakatos Péter
A rendőri ellenőrzések gyakori célja az ittas vezetők kiszűrése.  MTI Fotó: Lakatos Péter

Zéró tolerancia

A járművezetés ittas állapotban tilos. A zéró tolerancia az alkoholfogyasztásra is vonatkozik, amennyiben járművet vezetünk, ez a szabály évek óta nem változott, vagyis bármilyen kis mennyiségű alkohol elfogyasztása büntetéssel járhat. A zéró toleranciát az ittas személyek által okozott balesetek nagy számának csökkentése érdekében vezették be, ám a statisztikák szerint még 2014-ben sem csökkent számottevően az ittas állapotban okozott balesetek száma, sőt Budapesten és Pest megyében is tovább nőtt.

Az eljárás gyorsítása érdekében, mivel az ittas vezetés egy elég jól körülhatárolható eset, az ügyészség bevezette, hogy a tetten ért „elkövetők” 30 napon belül bíróság elé állíthatók legyenek, és az ítélet is megszülessen ezen határidőn belül.

A vezetői engedély elvétele

Súlyosabb esetekben, a büntető törvénykönyv rendelkezései szerint, vagyis amennyiben valakinek a véralkohol szintje meghaladja a 0,5 ezreléket (levegőalkohol szintje a 0,25 ezreléket), a vezetői engedély bevonása a helyszínen megtörténik, és azonnal büntetőeljárást indítanak az ittas járművezető ellen. Ezt azt jelenti, hogy ebben az esetben mindenképpen előállítják az illetőt vérvételre, és megindul ellene az eljárás. Amennyiben a véralkohol szintje ezt a 0,5 ezreléket nem éri el, akkor „csak” szabálysértési eljárás indul az illető ellen.

Addig, amíg a büntető eljárás nem fejeződik be, a jogosítvány nem adható vissza, és mivel az eljárások gyakran igen hosszan elhúzódnak a bizonyítási eljárás lefolytatása miatt, így a jogosítvány visszaszerzése is hosszan várathat magára. A véralkohol szint megállapítása orvosszakértők által történik a bizonyítási eljárásokban, amelyet vérvételekkel, vizeletvétellel és hitelesített alkoholszondákkal vizsgálnak és mutatnak ki. Tavaly óta már a rendőrségi járművek jelentős részébe helyeztek el hiteles alkoholszondákat, így a helyszínen lebonyolítható a bizonyítási eljárás, amely lehetővé teszi, hogy időveszteség nélkül kimutassák a vér alkoholszintjét. Az alkoholos befolyásoltság határértékeit az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet határozta meg és a Btk. külön kezeli a drog- vagy gyógyszerfogyasztás hatása alatti járművezetést, ami szintén bódult állapotban történő járművezetéshez vezethet és ugyanúgy büntethető, mint az alkoholfogyasztás.

Milyen büntetésekre számíthat egy ittas vezető?

A leggyakrabban kiszabott büntetés a pénzbüntetés, amely akár több százezer forintra is rúghat. Gyakori büntetés még a járművezetéstől való eltiltás, amely 1 hónaptól 10 évig terjedő büntetés lehet, ám előfordulhat, hogy valakit végleg eltiltanak a járművezetés alól, elsősorban visszaeső italozókat.

Nem mindenhol tilos

Míg Magyarországon a zéró tolerancia érvényesül az ittas vezetésre, addig a világ néhány más országában akár két sör elfogyasztása mellett is be lehet ülni a gépjárműbe sofőrként. Azzal több orvosszakértő is egyetért, hogy a járművezetési képességet egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztása még nem befolyásolja számottevően, persze csak bizonyos feltételek megléte esetén. Az italozás tehát nem minden országban tilos, Kanadában például államonként más-más a szabályozás, míg az USA-ban csak a 21 éven aluliakra vonatkozik a tilalom. Angliában, Walesben, Malajziában, Máltán, Új-Zélandon, Skóciában, Észak-Írországban és Szingapúrban a leglazább a szabályozás: ott 0,8 ezrelékig egyáltalán nem büntetnek.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu
.

(Ezt a cikket 449 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .