Flotta Hírek Kommunikáció és Informatika

Azonnal értesülni – Mindent a járműkövető rendszerek riasztási funkcióiról

Flottakövetéssel foglalkozó cikksorozatunk következő részében összefoglaljuk, hogy a nyomkövető rendszerek sokrétű riasztási funkciói miként tudják könnyebbé, átláthatóbbá és költséghatékonyabbá tenni a vállalati mindennapokat.

Kamionok haladnak az M1 autópályán 2014 május 5-én Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Igazgasson mindössze egyetlen gépkocsival dolgozó, kisebb családi vállalkozást, netán több (tucat) járműből vagy mezőgazdasági gépből álló flottát, egyszerre senki sem lehet mindenhol. Autóját a cégben dolgozó családtag vagy kolléga is használhatja, arról nem is beszélve, hogy nagyobb flották esetében a megfelelő technikai segítség nélkül lehetetlen mindent szemmel tartani.

Olykor gyanúsan sok üzemanyag fogy? Esetleg az átlaghoz képest gyorsabban amortizálódnak a céges járművek? Tudni szeretné, hogy beosztottja az előírt útvonalon közlekedik-e? Csökkenteni szeretné a gyorshajtással kapcsolatos bírságok számát és költségét? A legmodernebb nyomkövető rendszerek épp azért működnek flottamenedzsment rendszerekként, mert általuk adott esetben a legapróbb változásokat is észlelheti a flottáját illetően.

Vagyis a flottamenedzsment rendszerekbe integrált riasztási funkciókkal komoly fejfájásoktól kímélheti meg magát, miközben maximálisan kézben tarthatja a cégét.

Lássuk, melyek a legfontosabb riasztási funkciók, és azok milyen előnyökkel járnak!

  • Üzemanyag fogyasztással kapcsolatos riasztás – A rendszer hirtelen üzemanyagszint-csökkenés esetén riaszt, azaz, amikor az üzemanyagszint egy beállított, előre meghatározott értéknél nagyobb mértékben esik. Illetéktelen üzemanyag vételezést, lopást akadályozhat meg.
  • Sebesség túllépési beállítás – Egy járműhöz egy ilyen funkció állítható be. Célszerű például autópályán mozgó személygépkocsiknál és kistehergépkocsiknál alkalmazni, ahol a sofőrök könnyen átléphetik a sebességhatárt, amiből komolyabb bírságok is származhatnak.
  • Fordulatszám figyelés – Ezzel elsősorban a céges járművek túlhajtását, amortizálódását lehet minimalizálni. (Ehhez a funkcióhoz elengedhetetlen a CAN-hálózatra való csatlakozási lehetőség.)
  • Pótkocsi leakasztásával kapcsolatos riasztás – Fontos, nagyobb értékű rakományoknál elengedhetetlen ez a lopást megelőző riasztási funkció.
  • Referencia útvonal figyelése – Azonnal jelez, amint a céges jármű – bármilyen okból – eltér az előre meghatározott útvonaltól.
  • Nem engedélyezett helyen való tankolás – Megadható a preferált kút, amin lehet tankolni, ha ettől eltérő helyen tankol a sofőr, a rendszer jelzést küld a központba.
  • Terület ki- és belépés – Mezőgazdasági felhasználásban ezzel a funkcióval lehet nyomon követni a munkagépek használatát, a termőföldre való ki- és behajtást.
  • Üzemidővel kapcsolatos riasztás – Ez a riasztási funkció arra képes, hogy adott mennyiségű (pl. 1500 üzemóra) beállításakor, a beállított üzemóra eltelte után riasszon. Hasonlóképp a hétköznapi autókba helyezett jelzésekhez (pl. olajcsere-jelzés), az üzemidővel kapcsolatos riasztással a céges járművek karbantartása illetve szerviz intervallumai naprakészen és könnyedén tarthatóak nyilván. Az üzemidő riasztások használatával tervezhetőbbek az időszakos karbantartások, arról nem is beszélve, hogy akár komolyabb technikai meghibásodások is elkerülhetőek a segítségével.

Ön használja már mindegyiket?

www.icell.hu
.

(Ezt a cikket 212 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .