Gazdaság Hírek Közút Útdíj

Útdíj – NFM: vizsgálják Budaörs eljárásának jogszerűségét a sztrádavilágítási szerződés felmondásáról

A megállapodás szerint feltételekkel van lehetőség a sztrádavilágítási szerződés egyoldalú felmondására, s mivel a törvény szerint helyi önkormányzati feladat a közvilágításról való gondoskodás, meg kell vizsgálni, hogy Budaörs eljárása jogszerű-e – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére szerdán.

Az M1-M7-es autópályák útdíjköteles, közös bevezető szakasza esti fényben, közvilágításal Budaörsnél 2015. január 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Az M1-M7-es autópályák útdíjköteles, közös bevezető szakasza esti fényben, közvilágításal Budaörsnél 2015. január 7-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kedden jelentette be, hogy az önkormányzat nem fizeti tovább az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását. Közölte, hogy a közös bevezető szakaszra bevezetett útdíj egyoldalúan megváltoztatta a közlekedési feltételeket, ezért a város február 28-i hatállyal felmondja a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést.

A polgármester bejelentette azt is, hogy mivel az útdíj január 1-jétől érvényes, a felmondási idő alatt nem vállalják át a közvilágítás költségeit, az erre az időszakra eső számlákat pedig továbbítják a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak.

A fejlesztési tárca az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Budaörs önkormányzata egy 2002-es megállapodás alapján az M1-M7-es budaörsi csomópontjának csaknem 1,8 kilométeres főpályája, valamint a helyi fel- és lehajtó ágai közvilágítás-szolgáltatási díját fizeti meg. A szerződés megkötésekor az abban rögzített feltételekkel vállalt költség évi mintegy nettó 1,7 millió forintot tett ki.

Az NFM írásos válasza szerint a megállapodás lehetővé teszi az egyoldalú, írásos felmondást az azt követő hónap utolsó napjára, de kimondja, hogy a felek az esetleges jogviták rendezését kötelesek megkísérelni, az egyeztetésről jegyzőkönyvet felvenni. A szolgáltatási díjat a felmondási időszakban is a településnek kell megfizetnie.

Az önkormányzati törvény a megállapodástól függetlenül is helyi önkormányzati feladatként nevesíti a közvilágításról való gondoskodást. Feltétlenül meg kell vizsgálni tehát, hogy a helyhatóság eljárása jogszerű-e – hangsúlyozta a tárca.
Az NFM közölte azt is, hogy az érintett kormányzati szervek mindenképpen gondoskodnak a forgalmas útszakasz biztonságos használatához nélkülözhetetlen közvilágításról.

“Budaörs önkormányzata a korábbi híradások szerint attól tart, hogy a közúti forgalom az autópályát elkerülve a település központjára zúdul. Ha a félelem valós, nem tűnik ésszerű megoldásnak a sztrádavilágítás lekapcsolása. A látványos gesztus az állami helytállás hiányában éppen azoknak árthatna, akiket szavakban védeni kíván, a Budaörsön élőknek” – fogalmaz válaszában a minisztérium.

Forrás: MTI  (gká \ gry)
.

(Ezt a cikket 155 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .