Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Havazás – OKF: nincsenek járhatatlan utak, de a Dél-Dunántúlon már intenzíven havazik

Az ország útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A Dunántúl déli részén viszont már intenzívebben havazik, egyre nagyobb területen marad meg a hó. Az Alföldön és a Dunántúl déli felén élénk széllökések tapasztalhatóak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken az MTI-vel.

autobusz-havas-6-os-fouton-140124
Autóbusz közlekedik a 6-os főúton Pécs közelében 2014.01.24.-én.

Hajdu Márton kiemelte: a katasztrófavédelem megyei szervezetei felkészültek a teendőkre, az érintett négy megyében több mint négyszáz, polgári tulajdonú munkagépet és tehergépjárművet helyeztek készenlétbe. A közútkezelők délelőtt hetvennégy munkagéppel takarították az utakat, a kritikus szakaszokon két-három alkalommal sóztak.

A Dunántúl nyugati, déli részén, valamint Csongrád megye területén a fő- és alsóbb rendű utak sónedvesek, Nagykanizsa és Nagyatád térségében latyakosak. Az M1 autópálya komáromi és lébényi, az M5-ös balástyai és makói szakasza, az M43-as autópálya, az M6 Tengelictől délre, valamint az M7-es autópálya a 200 kilométerszelvényig sónedves, a sztráda ettől a ponttól a határig latyakos, de jól járható. Az országban járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs – szögezte le.

Baranya megyében már éjszaka megkezdték az utak sózását, amelynek köszönhetően a csapadék nem okozott komolyabb fennakadást a közúti közlekedésben. Pécs, Komló, Mohács és Siklós térségében is egyre intenzívebb a havazás.

Somogy megyében délelőtt Nagyatádon, Barcson, Kaposváron, Marcaliban, Böhönyén, Kadarkúton és Tabon hó hullik, Balatonbogláron gyenge hószállingózás tapasztalható, Csurgóról erős havazást jelentettek. Zala megye valamennyi járásában is havazik.

Tolna megyében is felkészült a katasztrófavédelem a rendkívüli helyzetek kezelésére, az előzetesen azonosított kockázati helyszínekhez tartozó melegedők, parkolók, szükségszálláshelyek, valamint a munkagépek is bevetésre készen állnak.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is – írta Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt Zala megye teljes területére, Tolna, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél hótorlaszokat emelhet.

A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.

Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Bács-Kiskun megyére a havazás miatt ugyancsak másodfokú, a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Bács-Kiskun, Fejér, Vas és Veszprém megyében a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Békés és Csongrád megyében az ónos eső miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Forrás: MTI  (bkdi \ pdm)
.

(Ezt a cikket 201 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .