Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: kicsit csökkenhet a gázolaj ára

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 0,4%-kal, a gázolaj ára 1,2%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban csak hajszálnyit gyengült.  A fentiek miatt a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál legfeljebb 2 forintos csökkenés történhet, de elképzelhető, hogy a pénteken megindult forintgyengülés miatt ez is elmarad. Így  a benzin ára várhatóan nem változik, a gázolaj ára 419-421 között változhat június 5-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 27.- május 31-i héten 0,4%-kal mérséklődött, azaz stagnáltak az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1,2%-kal csökkent, szerdától mérséklődik az ár, s pénteken igen jelentős zuhanás volt.  A forint árfolyama a dollárral szemben heti átlagban hajszálnyit gyengült, a hét első három napján alig változott az árfolyam, majd csütörtöktől indult a gyengülés, amely péntekre felerősödött, döntően a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hatására.  Heti átlagában 0,1%-kal lett drágább egy dollár.  A forint-dollár heti átlagos árfolyam ezen a héten nem befolyásolta a forintban számított árak változását.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a keddi 104,2 dollárról péntekre 100,8 dollárra csökkent. Ezt az árváltozási lefutást inkább csak a dízel ára követte. A benzin és a gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,3%-os, míg a gázolajnál 1,1%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél nem indokolnak változtatást, a gázolajnál a piaci változás nem jelentős, ezért legfeljebb 2 forintos árcsökkenés következhet be, de a forint gyengülése miatt akár el is maradhat. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 418  forint marad, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 419 forintra csökkenhet, de lehet, hogy megmarad a 421 forintos szinten, június 5-én.  

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin és a gázolaj is mintegy 3%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7,5%-kal több benzint és 6%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 185 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .