Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: kisebb áremelkedés…

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 0,8%-kal, a gázolaj esetében heti átlagban az ár 1,2%-kal drágult. A forint árfolyama heti átlagban 0,3%-kal gyengült. Ezen a héten (március 22-29.) szerdán a benzinnél 3 forintos emelést, a gázolajnál 3 forintos csökkenést jelentettek be, pénteken nem volt árváltozás.  Az eheti átlagos változások miatt április 2-án, kedden  2 forint körüli benzin és 3 forint körüli gázolaj áremelés bejelentése várható. Így, valószínűleg a benzin ára 437, a gázolaj ára 436 forint lesz április 3-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 0,8%-kal emelkedett, a hét első napján megugrott az ár, majd a további napokon kismértékben emelkedett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1,2%-kal drágult,  a hét első két napján nagyobb mértékben erősödtek a jegyzésárak,, amelyet a hét további napjaiban kissé korrigált a piac. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 0,3%-kal gyengült, a hét utolsó napján már megállt az árfolyam gyengülése.  Az árfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás a dollárban mért benzin és gázolaj áremelkedést kisebb mértékben felerősítette.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 108 dollárról péntekre 109,6 dollár/hordós szintre erősödött. Az üzemanyagok jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon azonos irányban de kissé eltérő ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon kedd-péntek között változatlanok voltak a benzinárak, a gázolaj ára kissé ingadozott a Reuters adatai szerint.

 

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,1%-os, míg a ggázolajnál 1,5%-os áremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 2 Ft körüli emelés bejelentését valószínűsítik, a gázolaj esetében 3forintos emelés várható. április 2-án, kedden.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 437 forintra emelkedik, s a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 436 forintra nő április 3-án szerdán (vagy 4-én, csütörtökön). 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2,5%-kal, a gázolaj is 2,5%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6,5%-kal több benzint és gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 281 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .