Heti üzemanyagárak: ismét árcsökkenés

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 3,1%-kal csökkent, a gázolaj esetében heti átlagban 4,3%-os csökkenés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 2,6%-kal gyengült. Ezen a héten pénteken nem jelentettek be árváltoztatást. A heti átlagos változások miatt március 4-én, hétfőn  1-2 forint körüli benzin és 4 forint körüli gázolaj árcsökkentés bejelentése valószínűsíthető. Így, várhatóan a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 422 forintra mérséklődik március 6-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 3,1%-kal csökkent, a hét eleji kis áremelkedést a hét végére bőven ledolgozta a benzin. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 4,32%-os csökkenést mutatott, de a gázolaj ára pénteken már kis emelkedést jelzett.  A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 2,6%-kal gyengült, a hét közepe óta drágul a dollár. Az árfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás jóval mérsékeltebb, mint a dollárban jelzetté. A hét folyamán a kóolaj (Brent) ára a hétfői 115,7 dollárról péntekre 111,3 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon viszonylag azonos ütemben változott, az észak-európai piacokon erősebb volt az árcsökkenés, mint a dél-európai, mediterrán piacon, a Reuters adatai szerint.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,6%-os,  míg a gázolaj esetében 1,9%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 1-2 Ft körüli, a gázolaj esetében 4 forint körüli árcsökkentés bejelentését valószínűsítik március 4-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 422 forintra mérséklődik március 6-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 0,5%-kal, a gázolaj 3%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 9%-kal több benzint és 12%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 192 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?