Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút

Több mint 67 millió forint értékű forgalomtechnikai beruházást hajtott végre a Magyar Közút Pest megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2012 év végén jelentős forgalomtechnikai fejlesztéseket hajtott végre Pest megyében. A beruházás keretében többek között 24 helyszínen új típusú érzékelőket építettek be jelzőlámpás gyalogátkelőhelyeken, illetve Szentendre és Gödöllő területén több jelzőlámpa-csoport új, energiatakarékos LED izzókat kapott.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közelmúltban összesen több mint bruttó 67 millió forint értékben hajtott végre forgalomtechnikai beruházásokat Pest megyében. A program keretében többek között 7 csomópontba forgalomfigyelő webkamerákat telepített a közútkezelő, bruttó 9,1 millió forintot meghaladó értékben. Emellett Szentendrén a 11-es főút, valamint Gödöllőn a 3-as főút átkelési szakaszán a társaság által üzemeltetett jelzőlámpás csomópontokban a régi hagyományos égőket korszerű és energiatakarékos LED izzókra cserélték, melynek köszönhetően a lámpák áltál generált villanyszámla a tizedére csökkent. Ezen típusú beavatkozások összesen mintegy bruttó 29 millió forintba kerültek.

Fontos fejlesztésként összesen 24 helyszínen (Budaörs, Göd, Sződliget, Kerepes, Monorierdő, Visegrád, Maglód, Taksony, Budakeszi, Pilisszentiván, Budakalász, Fót, Pomáz, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg és Halásztelek településeken) gyalogosérzékelő rendszereket telepítettek a szakemberek jelzőlámpával védett gyalogátkelőhelyekre, több mint bruttó 10 millió forint értékben. A beruházás lényege, hogy amennyiben a gyalogosok zöld jelzést kapnak, a rendszer meghosszabbítja a szabad jelzésüket, ha még gyalogosmozgást érzékel, megnövelve a biztonságos átkelés lehetőségét a járókelők számára. Több helyszínen iskolák közelébe telepítették a korszerű forgalom-befolyásoló rendszert, így például amikor gyermekcsoport halad át a zebrán, a rendszer érzékeli ezt és hosszabb zöld-időt biztosít ahhoz, hogy a hátul haladók is biztonságosan átérhessenek.

Ezen kívül új távfelügyeleti rendszert kaptak a 11-es főút Szentendre átkelési szakaszán található csomópontok, amely egy későbbi fejlesztéssel alkalmassá válhat majd arra, hogy a teljes településen az átkelési forgalmat aktívan vezérelje, így a legforgalmasabb magyarországi közúton a közlekedést felgyorsítsa és biztonságosabbá tegye. Átprogramozták a 3-as főút jelzőlámpáit, illetve Gödöllőn a Tessedik Sámuel és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél a szakemberek kicserélték a jelzőlámpák vezérlőit, amely beavatkozások leginkább az üzembiztonság miatt fontosak.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 215 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE