Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: változatlanok maradhatnak az árak

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára gyakorlatilag nem változott, a gázolaj esetében 1%-os áremelkedés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 0,8-1%-kal erősödött. A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 1 forintos árcsökkentést, a gázolaj esetében pedig változatlan árakat indokolnak  január 21-én, hétfőn. Mivel a benzin esetében ez igen szerény csökkenést jelent, ezért a legutóbbi 2 forintos benzin áremelés után  várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint marad, s a gázolaj ára is a megelőző heti 430 forintos szinten maradhat  január 23-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlgosan 0,1%-kal nőtt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1%-os emelkedést mutatott.  A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1%-kal gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,9%-os csökkenést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 1-2 forint emelést, míg a gázolaj esetében változatlan árakat indokolnának január 21-én, hétfőn. A benzin árának kis elmozdulása és a gázolaj árának stagnálása miatt várhatóan nem lesz árváltozás január 23-án, szerdán. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 421 forint és a gázolaj ára 430 forint maradhat  január 23-án, szerdán.

A belföldi üzemanyagárak változása összességében követi a nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változását, bár nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások. Az elmúlt 16, illetve 7 hét hazai árváltoztatásainak összegét és a nemzetközi folyamatok által indokolt árváltoztatások összegét összehasonlítva minimális, 1-2 forint eltérést tapasztaltunk mindkét időhorizonton.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 1,5%-kal, a gázolaj ára közel 5%-kal lett olcsóbb. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6%-kal több benzint és 10%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, diesel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, diesel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL hetenkénti árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 280 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .