Nemzetközi díjat nyert a MOL Istenhegyi úti töltőállomás tervezője

A tekintélyes European Solar Prize 2012 nemzetközi szakmai díjat nyerte Berlinben a MOL Istenhegyi úti töltőállomás tervezője Szállítás és Mobilitás kategóriában. A MOL újszerű, környezetbarát megoldásokat alkalmazó, a Jövő töltőállomásaként is ismert projekt közel egy éve nyílt meg. Zombori Zsolt, az Európa Stúdió építésze által tervezett benzinkút bizonyíték arra, hogy a környezettudatosság és az előremutató design nem ellentmondás: a több mint 300 millió forintos beruházás nem csupán a jövő, de a jelen fogyasztóit is szolgálja.

Fotó: MOL

Összesen hét pályázatot díjaztak a tekintélyes European Solar Prize múlt heti díjátadó ünnepségén Berlinben. Az EUROSOLAR,a Megújuló Energiákért Európai Szövetség e díjával 1994 óta minden évben d azokat a környezetbarát, innovatív projekteket és kezdeményezéseket jutalmazza, amelyek a megújlú energiákat használnak fel. Az Eurosolar és a KfW Bankgruppe idén 13 országból 7 ország – Ausztria, Horvátország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Magyarország – projektjeit díjazta, amelyek közül a MOL Istenhegyi úti töltőállomása bizonyult a legjobbnak a Szállítás és Mobilitás kategóriában.

A díjat Zombori Zsolt, az Európa Stúdió építésze kapta a benzinkúton található innovatív megoldások miatt. A méltatáskor az Eurosolar kiemelte az ún. napfénytetőt, amelynek köszönhetően a benzinkút oszlopai feletti tetőn, és a fölé magasodó „szolárfán” elhelyezett integrált napelemek a megújuló napenergiát átalakítják elektromos árammá, és ellátják vele a töltőállomást.

A MOL-csoport és a jövő töltőállomása

A MOL-csoport Közép Európa egyik vezető nemzetközi integrált olaj- és gázipari vállalata, működése 40 országot érint Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és a FÁK tagállamaiban. A MOL-csoportban 31,000 munkavállaló dolgozik világszerte. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban, hét márkanév alatt.

A MOL évekig folytatta  „A jövő töltőállomása” elnevezésű kutatását, és a közel egy éve átadott budapesti Istenhegyi út megoldásai is e kutatásra épülnek: 50 százalék feletti energiamegtakarítás, alternatív energiahasznosítás, 10 tonna CO2 gáz kibocsátásának semlegesítése, újrahasznosított anyagok tudatos alkalmazása és még számos hasznos ötlet, amelyek a környezetbarát működést biztosítják. Bár az alternatív energiaforrások bevonása és a hatékony energiafelhasználási technológiák önmagukban mintegy 20%-os többletköltséget okoztak a hagyományos építéshez képest a kút kialakításakor, de ezekkel több, mint 7000 m3 gáz- és 120 ezer kWh elektromos energiát takarít meg az épület évente. A töltőállomás napsütéses nyári napokon önállóan megtermeli a saját energiaszükségletét. A beruházás mintegy 300 millió forintba került.

Részletes információk a töltőállomásról itt olvashatóak.

Forrás: MOL
.

(Ezt a cikket 298 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?