Kategóriák

Kategóriák

Hírek Közút

Harmadszor is elutasította az M43-as kapcsán a Porr kérelmét a KDB

Immár harmadszor utasította el az M43-as autópálya kapcsán a Porr Bau GmbH kérelmét a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). Az osztrák cég újabb keresetében azt kifogásolta, hogy az M43-as továbbépítésének tenderkiírásában az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. fix beton- és aszfalt keverőt írt elő, holott azt mobil berendezésekkel is helyettesíteni lehet.

M43 Szeged-Észak közelében – Fotó: Beroesz (Wikipédia)

A 23,1 kilométer hosszú autópályára múlt év végén írta ki a közbeszerzést a NIF, a becsült építési költség bő 40 milliárd forint volt. Az ajánlattevőnek rendelkeznie kellett – 50 kilométeren belül – egy, legalább 240 tonna óránkénti kapacitású aszfaltkeverővel, és egy – ugyanilyen távolságra lévő – minimum 100 köbméter óránkénti kapacitású betonkeverő teleppel.

A Porr azért nem tehetett ajánlatot, mivel nem volt a helyszínhez közel fix telepítésű aszfalt-, illetve betonkeverő telepe, ezért a KDB-hez fordult. A döntőbizottság azzal utasította el a keresetét, hogy nem ügyfélképes a Porr.

A felhívásra két ajánlat érkezett, az egyiket a Duna Aszfalt Kft., a másikat pedig az EKMS-M43 konzorcium (tagjai: Euroaszfalt, Közgép, Magyar Aszfalt és Swietelsky) adta be.

Az eredményhirdetés előtt újra a KDB-hez fordult a Porr, kifogásolva az ajánlattételi feltételek túlzott determináltságát. Azzal érvelt, hogy rövid idő alatt képes mobil keverőket telepíteni a helyszínre. A NIF viszont azzal indokolta a fix keverők szükségességét, hogy a munka addig el sem kezdődhet, amíg a környékbeli aszfaltos utakat meg nem erősítik, az anyagszállítás miatt.

A KDB most sem tekintette ügyfélnek a Porrt, ezért elutasította a keresetét. A Fővárosi Törvényszék viszont új eljárásra kötelezte a KDB-t, vagyis annak érdemben kellett döntenie.

Ez az eljárás zárult le pénteken, a Porr keresetének az elutasításával. A döntőbizottság elfogadta az ajánlatkérő érvelését: csak fix telepítésű keverőkkel végezhető az autópálya építése.

Forrás: MTI  (ghg \ gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 239 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE