Téli üzemmód kezdődött Csongrád megye útjain

Az elmúlt évek legnagyobb fejlesztéseit és beruházásait hajtotta végre eszközparkjában és szolgáltatásaiban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. annak érdekében, hogy a lehető legjobb színvonalon láthassa el téli útüzemeltetési tevékenységeit. A társaság megújult gépparkkal, új fejlesztésekkel és szolgáltatásokkal, valamint megnövelt létszámmal vág neki a télnek.

Hivatalosan november 10-e óta téli üzemmódban dolgoznak a Magyar Közút szakemberei. A cég elsődleges feladata ebben az időszakban a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint megfelelő időjárási körülmények között a téli kátyúzás. Azért, hogy a társaság ezen feladatait hatékonyan el tudja látni, a következő hónapokra 13 fővel növelte munkavállalóinak számát Csongrád megyében, így – velük együtt – 99-en dolgoznak közvetlenül a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Az eszközök közel felét lecserélték
Csongrád megyében a Magyar Közút a 2012-2013-as téli szezonra jelentős fejlesztéseket hajtott végre eszközparkján. Eszközhordozó nehéz tehergépjárműveinek 47 százalékát lecserélte, mindez 9 új teherautó beszerzését jelentette. Ezen felül további 7 univerzális eszközhordozó gépet is hadba állít a cég a következő hónapokra. A fentebbiekhez hasonló arányú fejlesztéseket tervez ezen a területen is a társaság a jövő évben. Jelenleg sószóró adapterből 20 van a cég tulajdonában Csongrád megyében, ebből 8, az állomány 40 százaléka alig egy éves. Hóekéből 18, hómaró adapterből 7, rakodógépből 10 áll a Közút rendelkezésére a téli elhárítási munkák elvégzéséhez. A korábbi beruházások eredményeként pedig szinte a teljes útellenőri autópark is lecserélődött az elmúlt egy évben. A hatékony munkavégzés érdekében az idei évben fontos technológiai újításként alkalmazva a társaság 65 gépjárművébe flotta menedzsment rendszert építettek be. Ezzel a járművek koordinációja hatékonyabb lett, pontosan követhetővé vált a bejárt útvonaluk, amely a költségek folyamatos csökkentését jelenti.

Két és félezer tonna só raktáron
A gépek felkészítésén túl a Magyar Közút a síkosság megszüntetésére használt anyagokat is beszerezte. A társaság kezdőkészleten 2 695 tonna útszóró sóval és 33 tonna kálcium-klorid granulátummal rendelkezik Csongrád megyében. Szükség esetén további mennyiségeket is le tud hívni a keretszerződéseinek köszönhetően. A cég emellett nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni védekezésre is, ezért az érintett útszakaszok mellé védőeszközöket, hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki a társaság szakemberei.

Ütemterv szerint takarítják az utakat
A Magyar Közút munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket. Amennyiben szükségessé válik, megkezdik a síkosság elleni preventív jellegű sózást és a hóeltakarítási munkákat is. A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Mivel Csongrád megyében 1 350 kilométernyi útról van szó, a munkálatokat előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el, ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a mellékutak.

Új szolgáltatások az útinformációnál 
A közlekedők az útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, a téli időszakban járhatatlanná vált utakról, elzárt településekről a cég megyei diszpécserszolgálatai mellett a társaság útinformációs osztályánál is érdeklődhetnek. Az immáron 38 éves Útinform osztály az idei évben – EU-s forrás igénybevételével – jelentős fejlesztéseket hajt végre. A beruházás eredményeként az új szolgáltatások 2013 januárjától folyamatosan kerülnek bevezetésre. A jelenlegi szolgáltatások, mint az automata menürendszerű telefon, valamint a weboldal, teljesen megújul. A beruházás részeként már kialakításra került többek között a TV adás készítésére alkalmas stúdióhelyiség.

Utinform mobillal
Új induló szolgáltatás a mobiltelefonra optimalizált weboldal, valamint az Útinform Android és iOS telefonos operációs rendszerekre írt alkalmazása is. Ezen kívül a Traffic Message Channel (TMC) szolgáltatás bevezetését is tervezik, ami az autós rádiókészülékekre lehetővé teszi a digitálisan kódolt közlekedési információk átvitelét, a futó rádió programmal párhuzamosan.

Forrás: MTI – ÖS
.

(Ezt a cikket 291 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?