Hírek Közút

Félmilliárdos fejlesztéssel megújult a szabolcsi közúti igazgatóság gépparkja

Több mint félmilliárd forint összegű fejlesztéssel megújult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságnak gépparkja – közölte a szervezet vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Nyíregyházán.

illusztráció – Fotó: Daimler

Szamos István elmondta: 17 új, korszerű Mercedes típusú teherautót kapott a cég, amelyek először a téli védekezési munkálatokat segítik majd a térség 2100 kilométer hosszúságú úthálózatán.

Az igazgató hozzátette, hogy a fejlesztés eredményeként ezentúl saját gépparkkal láthatják el a feladatokat, s nem szorulnak eszközök bérlésére, legfeljebb rendkívül rossz időjárás esetén lesznek kénytelenek külsős hóekés traktorok, vagy rakodógépek munkába állítására.

Szamos István szólt arról is, hogy megújult az igazgatóság útellenőri gépparkja is, valamint a téli védekezéshez 46 ideiglenes foglalkoztatású dolgozót vettek fel, akiket március 31-ig alkalmaznak.

Hunkó József, a szabolcsi közúti igazgatóság osztályvezetőjének tájékoztatása szerint a gépvásárlás központilag történt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 190 darab Mercedes típusú teherautót vásárolt, egyenként több mint 30 millió forintért. A gépeket a 19 megyei igazgatóság között osztották el, Szabolcsba 17 került.

Az igazgatóság útellenőri gépkocsiparkja ötmillió forintos költségből két új járművel bővült, míg tavaly három autót cserélhettek ki.
Szamos István igazgató elmondta: az idei téli védekezéshez 5200 tonna sót és 1600 tonna érdesítő anyagot tároltak be Szabolcsban. Kiemelte, hogy úgynevezett nedvesített só szórása történik majd a 690 kilométer hosszúságú őrjáratos úthálózaton, amely a térség mind a 27 városát érinti.

A kisebb forgalmi utakon, 1352 kilométeren, hó és jegesedés esetén érdesítő anyagot szórnak ki, míg 72 kilométer útrészen – ahol kevesen közlekednek – hóekézés történik majd, ha a szükséges.

Megjegyezte, hogy egy átlagos téli védekezés költsége 300 millió forint körüli összegbe kerül Szabolcsban. Az összeg kétharmadát a januári-februári időszakban használják fel az utak hó- és jégmentesítésére. Az idei télen – tette hozzá – a hosszú távú meteorológiai előrejelzések szerint közepes télre számítanak a térségben.

Forrás: MTI  (bbag \ gry)
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .