Befejeződtek az ország idei legnagyobb mellékútfelújítási munkálatai Békés megyében

Két jelentős mellékút felújítása fejeződött be az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Az Orosháza-Tótkomlós-Mezőhegyes és az Orosháza-Mezőkovácsháza összekötő út összesen mintegy 32 kilométeres szakasza vált európai színvonalúvá, 3,8 milliárd forintból. A kivitelező alig fél év alatt készült el a kiemelt jelentőségű beruházással.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 1315 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 110 milliárd forint, ebből a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forintnyi forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére.

Az ünnepélyes átadáson részt vett dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkár, Erdős Norbert, Békés megye kormánymegbízottja, dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere és a térség országgyűlési képviselője, Simonka György, országgyűlési képviselő, valamint a projektgazda Magyar Közút képviseletében Szőke József műszaki vezérigazgató-helyettes és Virág Mihály megyei igazgató.

Békés megye és az ország legnagyobb mellékútfelújítási projektje két részből áll. Az egyik az Orosháza–Tótkomlós–Mezőhegyes összekötő út 14 kilométeres, a másik pedig az Orosháza–Mezőkovácsháza összekötő út 18 kilométeres része. Az útszakaszok fejlesztésének legmeghatározóbb elemei a lokálisan jelentkező, teherbíró képességét elvesztő útalap cseréje, a teljes útfelületet érintő aszfalt erősítőréteg építése, a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemek kiépítése és az utak egyéb tartozékainak, illetve a közösségi közlekedés létesítményeinek felújítása volt. Ezen kívül Kaszaper település határán egy forgalomcsillapító szigetet, illetve a település központjában két helyen gyalogátkelőt is épített a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a DME Konzorcium.

A projekt megvalósítása régóta kiemelt helyen szerepelt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felújítási terveiben, ugyanis az összekötő utak fontos észak-déli irányú kapcsolatot biztosítanak Békés megye déli részével és bekapcsolják azt az ország vérkeringésébe. Az Orosháza–Tótkomlós–Mezőhegyes és Orosháza–Mezőkovácsháza mellékút összeköttetést biztosít a 47-es számú főút és a magyar-román határ között, amelyek ezáltal nagy tranzitforgalmat is lebonyolítanak, a fizetős útszakaszok elkerülésével Nyugat-Európába tartó vendégmunkásoknak köszönhetően.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, mind az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?