Gazdaság Hírek Rába

A Rába nyereséges volt a harmadik negyedévben is

A Rába Járműipari Holding Nyrt. 19 millió forint adózott eredménnyel zárta az idei harmadik negyedévet, kilenc havi nyeresége pedig 178 millió forint volt a tavalyi jelentős veszteségek után – közölte a győri székhelyű cégcsoport szerdán a konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Tavaly a harmadik negyedévben 1,5 milliárd forint, 2011 első kilenc hónapjában pedig 1,26 milliárd forint konszolidált vesztesége volt a Rábának.

A nemzetközi számviteli jelentési szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a Rába-csoport árbevétele a harmadik negyedévben 9,89 milliárd forint volt, 20,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az idei első kilenc hónap 31,1 milliárd forintos árbevétele pedig 17,9 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

Az export árbevétel 22,9 százalékos növekedéssel 18,08 milliárd forintot ért el az első háromnegyed évben.

A társaság közleménye szerint a húzóüzletág továbbra is a futóműgyártás, amely 24,5 százalékkal 21,3 milliárd forintra növelte árbevételét a tavalyi első háromnegyed évhez képest. A futóműüzletág a FÁK-országok kivételével valamennyi piacon növelte az eladásait.

A Rába-csoport a közlemény szerint várhatóan teljesíti a 2012. évre kitűzött céljait. Pintér István elnök-vezérigazgató májusban 10 százalék körüli árbevétel-növekedést jelzett előre, amelyet e hét elején egy Győrben tartott előadáson is megerősített.

A csoport EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 2012 első kilenc hónapjában 2,176 milliárd forint volt, 38 százalékkal emelkedett.

Üzemi szinten 560 millió forint nyereséget ért el a Rába szeptember végéig, szemben az előző év 70 millió forintos veszteségével.
A nettó pénzügyi eredmény 219 millió forint veszteséget mutatott a harmadik negyedév végén, míg egy évvel korábban 841 millió forint volt a veszteség.

A Rábában a magyar állam 73,67 százalékos tulajdonnal rendelkezik, ami 76,79 százalékos szavazati arányt biztosít számára.
A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde “A” kategóriájában kereskednek. A papír a szerdai kereskedést 4 százalékos erősödéssel 910 forinton zárta, ami az elmúlt egy év legmagasabb árfolyama, a legalacsonyabb 603 forint volt.

Forrás: MTI  (gjé \ gtr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 239 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .