Hírek Közút

15 kilométeren újul meg a Tata-Győr összekötő mellékút Komárom-Esztergom megyei szakaszának egy része

Újabb útfelújítási projekt indult el a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretein belül. Ezúttal a Tata-Győr összekötő út Komárom-Esztergom megyei, Nagyigmánd és a megyehatár közötti 15,3 kilométeres szakasza válik európai színvonalúvá 1,346 milliárd forintból. A munkálatok a tervek szerint 2013. június elejére fejeződnek be.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 192, összesen 1265 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 104 milliárd forint, ebből a Közép-dunántúli régióban 17 milliárd forintnyi forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére.

A 8136 jelű Tata-Győr összekötő útról általánosságban elmondható, hogy rendkívül rossz állapotban van, az útburkolat több helyen deformálódott, nyomvályús, a pályaszerkezet teherbírása pedig több helyen is problémás. Az útszakasz felújítása azonban nem csak emiatt rendkívül fontos, ugyanis az úthálózati szerepe kiemelkedő, mivel alternatív összekötetést biztosít az 1-es főút mellett a Tata-Győr útvonalon, valamint biztosítja a környező kistelepülések összeköttetését a térségi jelentőségű városokkal.

A mellékút 15,3 kilométeres szakaszának felújítása során a közbeszerzési eljárás alkalmával kiválasztott kivitelező, a KMES Konzorcium elvégzi az út burkolat- és padkafelújítását, több buszmegállóhely átépítését, csomópontok korrekcióját, valamint a vízelvezető rendszer felújításáról és átereszek kiépítéséről is gondoskodni fog. Emellett az út a beruházás során tartós burkolatjelet kap, egyes KRESZ táblákat eltávolítanak vagy cserélnek a szakemberek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését. A beruházással Nagyigmánd, Bábolna és Bana települések megközelíthetősége jelentős mértékben javulni fog.

A sikeres projektzárást követő öt éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .