Hírek Közút

A Dél-dunántúli régió legnagyobb értékű mellékútfelújítása indult el Somogy megyében

Az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-dunántúli régió legnagyobb értékű mellékút felújítása indulhatott el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett úthálózaton. A Kaposfő-Lábod összekötőút munkaterületét a projektgazda már átadta a kivitelezőnek, így a kivitelezési munkák is megindulhatnak ezen a szakaszon. A projektre összesen 2,127 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program 2009-2013-as akciótervének keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 192, összesen 1265 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 104 milliárd forint, ebből a Dél-dunántúli régióban 21,4 milliárd forint megítélt forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére.

A projekt ünnepélyes bejelentésére a mai napon került sor Kadarkúton Gelencsér Attila, a Megyei Közgyűlés elnöke, Szászfalvi László, országgyűlési képviselő, Karsai József, a település polgármestere, valamint a projektgazda Magyar Közút vezetőinek, Kovács Attila program igazgató és Németh Zsolt megyei igazgató részvételével.

A 6616 jelű Kaposfő–Lábod összekötőút 15,22 kilométeres szakaszának felújítása során útburkolat- és padkafelújítása, a pályaszerkezet részbeni cseréje, a padka újraépítése, a buszmegállóhelyek rekonstrukciója, valamint a vízelvezető rendszer és a mellékúton található egyik híd felújítása fog megvalósulni. Az érintett szakaszon az árokba benőtt bozót és cserje kiirtása, a sérült, erősen kopott, nehezen látható jelzőtáblák cseréje is a projekt részét képezik.

A Magyar Közút célja, hogy jobb utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeket teremtsen a közlekedők és az érintett utak menti települések lakói részére. Az útfelújítás pozitív hatásaként az elvándorlás csökkenése, a lakosság számának stabilizálódása, illetve a jelenleg magas munkanélküliségi ráta javulása várható azáltal, hogy a térségi elérhetőség javulása miatt a régió a lakosság és a vállalkozások számára egyaránt vonzóbbá válik.

A beruházás elvégzésére a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a KMES Konzorciummal kötött szerződést.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE