Közúton, valós körülmények között is sikeres a SARTRE járműkonvoj

Lezajlott az első olyan teszt, amely valós körülmények között, azaz közúti forgalomban, a közlekedés többi szereplőjének részvételével vizsgálta a vezető járművet követő, automatikus vezérlésű közúti szerelvények működését. A konvoj a felvezető jármű mögött egy Volvo XC60, egy Volvo V60 és egy Volvo S60-as személygépkocsiból, valamint egy teherautóból állt. A történelmi jelentőségű tesztet Spanyolország egyik autópályáján végezték, és kiemelkedően sikeresnek bizonyult.

A SARTRE (Safe Road Trains for the Environment, azaz „Biztonságos közúti szerelvények a környezetvédelemért”) projekt – azaz a Ricardo UK Ltd, az Applus+ Idiada, a Tecnalia Research & Innovation, az Institut für Kraftfahrzeuge Aachen (IKA), az SP Technical Research Institute, a Volvo Technology és a Volvo Car Corporation közös vállalkozásának – konvojtesztjei jó ütemben haladnak.

A járműkonvoj nem más, mint egy profi sofőr által irányított vezető jármű, amely egyben több, mögötte egy konvojban haladó járművet „vontat”. A járművek a Volvo Car Corporation és a Volvo Technology meglévő biztonsági rendszereinek (például kamerák, radarok és lézeres érzékelők) használatával követhetik nyomon a felvezető gépkocsit, illetve a közvetlen közelükben haladó egyéb járműveket. A konvoj tagjai vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással, és a Ricardo autonóm vezérlésével pontosan lemásolják a vezető jármű mozgását. Ugyanúgy gyorsítanak, fékeznek és fordulnak, mint a legelöl haladó gépkocsi.

Kellemesebb vezetői környezet és még számos előny
A projekt egyik célja, hogy növelje a sofőrök kényelmét, akik vezetés közben így mással is elfoglalhatják magukat. Dolgozhatnak laptopjukon, olvashatnak, vagy kényelmesen megebédelhetnek. Emellett természetesen fontos szempont a közlekedésbiztonság javítása, a környezetszennyezés mértékének csökkentése, valamint a kifinomult sebességszabályozásnak köszönhetően csökkenthető a torlódások kialakulásának veszélye is.

A spanyolországi járműszerelvény egy vezető járműből és négy követőből (Volvo S60, V60, XC60, valamint egy teherautó) állt. A járművek 85 km/órás sebességgel haladtak, és egymás között hatméteres követési távolságot tartottak.

„Fontos mérföldkőnek számított, hogy valódi forgalomban is kipróbálhattuk a projektet. 200 kilométert tettünk meg egy nap alatt, a teszt rendkívül izgalmas volt és jól sikerült. Nagyon elégedettek vagyunk” – számolt be Linda Wahlström, a Volvo Car Corporation SARTRE projektjének vezetője. „A tesztpályán 5 és 15 méter közötti követési távolságokkal kísérleteztünk” – tette hozzá.

Gyors akklimatizálódás
Elég ijesztő tud lenni, ha mindössze hat méterrel egy másik jármű mögött, 85 km/órás sebességgel száguldunk, pusztán a technológiára bízva magunkat. Azonban az eddigi tapasztalatok alapján a sofőrök rendkívül gyorsan képesek akklimatizálódni.

A hároméves SARTRE projekt 2009-ben indult. A projektben részt vevő járművek eddig összesen 10.000 kilométert tettek meg. A spanyolországi közúti teszt után a projekt új fázisba lép, amelyben a hangsúly az üzemanyag-fogyasztásra helyeződik át.

„Nagyon sok tapasztalatot szereztünk az elmúlt időszakban. Sokan úgy gondolják, hogy az autonóm vezetés csak filmekben létezik, de a technológia már megérkezett. Teljes mértékben elméleti szempontból nézve tökéletesen működik, és a közúti szerelvény így vagy úgy a jövőnk része lesz” – ígérte Linda Wahlström. „Fontosnak tartottuk, hogy a lehető legkevesebbet változtassunk a meglévő rendszereken. Mindennek tökéletesen kell működnie anélkül is, hogy módosítanánk a közúti infrastruktúrát, vagy újabb alkatrészeket szerelnénk a gépkocsikba. A projekt részeként kifejlesztett szoftveren kívül tényleg csak a telepített vezeték nélküli kapcsolat különbözteti meg a gépkocsikat a közutakon futó társaiktól” – tette hozzá.

A SARTRE projektről
A SARTRE projekt jelentése Safe Road Trains for the Environment, azaz „Biztonságos közúti szerelvények a környezetvédelemért”. A részben az Európai Bizottság által a 7. keretrendszerben finanszírozott SARTRE programot a Ricardo UK Ltd. vállalat vezeti. A programban emellett részt vesz a spanyol Idiada és Tecnalia Research & Innovation, a német Institut für Kraftfahrzeuge Aachen (IKA), valamint a svéd SP Technical Research Institute, Volvo Car Corporation és Volvo Technology.

A SARTRE projekt célja jelentősen előremozdítani a személyszállítást „közúti szerelvények” (konvojok) fejlesztésével. A rendszereket prototípusok formájában fogják kifejleszteni, amelyek elősegítik a „közúti szerelvények” biztonságos közlekedését a jelenlegi, nem átépített autópályákon és tökéletesen reagálnak a konvojon kívüli járművekre. A projekt a közlekedés három kulcsfontosságú kérdésére – a környezetvédelemre, a biztonságra és a túlterheltségre – próbál megoldást találni, mégpedig úgy, hogy a vezetők kényelmének növelésével a körükben is jól fogadott technológiát honosít meg. A SARTRE projekt célkitűzései a következők:

  1. Megfelelő konvoj-összeállítási stratégiák kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a „közúti szerelvények” közlekedését autópályákon a meglévő infrastruktúra és műtárgyak módosítása nélkül.
  2. A prototípus-rendszerhez szükséges technológiák fejlesztése és integrálása, hogy a kiválasztott stratégiák a valóságban is kipróbálhatók legyenek.
  3. Annak bemutatása, hogy a konvojok hogyan segíthetnek a környezetszennyezés csökkentésében, a biztonság fokozásában és a túlterheltség enyhítésében.
  4. Annak szemléltetése, hogy egy új üzleti modellel hogyan ösztönözhető az ilyen konvojok népszerűsítése, és hogyan válhat ezen együttműködés előnyössé mind a vezető jármű, mind a résztvevők számára.

Amennyiben a SARTRE projekt valóban sikeres lesz, jelentős eredmények várhatók tőle. Becslések szerint az autópályákon, nagy sebességgel, „közúti szerelvényekben” közlekedve akár 20 százalék üzemanyag-megtakarítás is elérhető a résztvevő járművek elrendezésétől és a köztük lévő helytől függően. Javul a biztonság, hiszen csökken a vezetői hibák és a fáradtság okozta balesetek száma. A meglévő úthálózat kapacitása szintén nő, ami egyben az utazási idők csökkenésével jár. A technológia használói számára különösen nagy vonzerőt jelent majd, hogy nem csak könnyebben, kiszámíthatóbban és takarékosabban juthatnak el a céljukhoz, hanem jelentősen több szabadidejük marad. A SARTRE projekt hivatalosan 2009 szeptemberében indult és három évig tart majd. További információ a www.sartre-project.eu oldalon.

A SARTRE projektben részt vevő partnerekről:
SP Technical Research Institute of Sweden:
Az SP Group vállalatcsoport tagja, amely az anyavállalat mellett a CBI, Glafo, SIK, SMP, YKI és JTI vállalatokból áll. Olyan intézmények jelentős csoportját fogja össze, amelyek a társadalmi és közösségi kutatás, az innováció és a fenntartható fejlődés területén aktívak. A csoport számos különböző műszaki területen tevékenykedik, és országos és nemzetközi szinten is a legmagasabb színvonalat képviselő laboratóriumokkal rendelkezik. A körülbelül 1000 alkalmazott nagyjából fele rendelkezik egyetemi végzettséggel, hozzávetőlegesen 250-en pedig kutatói képzettséggel. E csapat együtt jelentős tudományos hátteret biztosít a csoport számára. 2009 szeptembere óta az SP Group teljes egészében az állami RISE Holding AB tulajdonában van.

Ricardo plc: Vezető független technológiaszállító és stratégiai tanácsadó a közlekedés és a tiszta energiák területén. A cég mérnökeinek szakértelme a járműrendszerek integrálásától a vezérlők, elektronikai rendszerek és szoftverek telepítésén keresztül a legmodernebb hajtásláncokig és erőátviteli rendszerekig, a benzin, dízel, hibrid és üzemanyagcellás erőátviteli rendszerekig, valamint a szél- és árapály-erőművekig számos területre kiterjed. A Ricardo plc a londoni tőzsdén jegyzett részvénytársaság, amelynek forgalma a 2010-es pénzügyi évben 162,8 millió font volt. A Ricardo a SARTRE projektben nagy-britanniai leányvállalatán, a Ricardo UK Ltd. cégen keresztül vesz részt.
További információt a www.ricardo.com oldalon talál.

Tecnalia Research & Innovation: Egy teljes körű K+F+I beszállító, amelynek szolgáltatásai és termékei a felmérések készítésétől a technológia-megfigyeléseken keresztül az új technológiákra építő vállalkozások elindításáig számos területre kiterjednek. Legfontosabb tevékenysége K+F projektek fejlesztése és technológiai tanácsadói feladatok ellátása. A Tecnalia a referenciapiacain az alábbi öt részleggel van jelen: ipar és szállítás, innováció és társadalom, ICT-European Software Institute, egészség, valamint fenntartható fejlődés, emellett pedig 16 üzleti részleget üzemeltet. Ez a felosztás lehetővé teszi, hogy a cég kutatásai kifejezetten e területeken tevékenykedő ügyfelei igényeinek megfelelő irányba haladjanak. A cég fő célja, hogy kutatás és technológia-transzfer révén aktívan hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez. Az évek során a Tecnalia több mint 85 európai projektben vett részt, amelyek közül 24 még mindig folyamatban van. További információt a http://www.tecnalia.com/ oldalon talál.

Volvo Technology Corporation: A Volvo Group egyik üzleti egysége. A Volvo Group a világ egyik legnagyobb, kereskedelmi célú szállítóeszközöket, például teherautókat, buszokat, építőipari gépeket, tengerészeti és ipari felhasználású hajtásrendszereket, valamint repülőgéphajtómű-alkatrészeket gyártó csoportja. Az 1927-ben alapított Volvónak ma mintegy 100.000 alkalmazottja van, 19 országban folytat termelést és több mint 180 piacon van jelen. A Volvo Technology Corporation innovációs vállalat, amely szerződéses alapon kutat, fejleszt és integrál új termékeket, üzleti koncepciókat és technológiákat a szállítás és a járműipar gépészeti és informatikai területein. A Volvo Technology ügyfelei elsősorban a Volvo Group üzleti egységei és tagjai. Ezenfelül a Volvo Technology a közös kutatási programok keretében nemzeti és nemzetközi projektekben is részt vesz bizonyos stratégiai fontosságú területeken. További információt a www.tech.volvo.com oldalon talál.

Applus + IDIADA: Az autóipar globális partnereként teljes körű megoldásokat kínál autóipari fejlesztési projektekhez világszerte. Az Applus + IDIADA műszaki központja a spanyolországi Barcelona városától 70 kilométerre, délre található. Az összesen körülbelül 1000 főt foglalkoztató cég számos leányvállalattal és irodával rendelkezik Európa és Ázsia 16 országában. Az Applus + IDIADA vállalat főbb szolgáltatásai: mérnöki fejlesztés, tesztelés és homologizáció. A mérnöki fejlesztés területén a vállalat leginkább hajtásláncokkal, környezetszennyezés-csökkentő megoldásokkal, zaj- és rezgéselemző rendszerekkel, járműdinamikai kérdésekkel, fékrendszerekkel, kifáradási és tartóssági problémákkal és passzív biztonsági rendszerekkel foglalkozik. Az Applus + IDIADA vizsgálólétesítményeit a világ ilyen célú intézményeinek legjobbjaiként tartják számon, és a vállalat különösen híres a minőségről és az ügyfelei számára biztosított kiemelkedő szolgáltatásokról. Mivel a létesítményeket egyszerre több ügyfél is használhatja, a biztonság és az információk bizalmas kezelése kiemelkedően fontos. A területre jellemző időjárási viszonyok különösen alkalmassá teszik e létesítményeket a különféle tesztek végrehajtására.

Az aacheni RWTH egyetem Institut für Kraftfahrzeuge (IKA) intézete: Évszázados hagyományokkal rendelkezik az oktatás és a járműipari kutatások terén – legyen szó személyautókról, haszongépjárművekről, buszokról vagy motorkerékpárokról –, valamint a kapcsolódó, például a forgalmi és környezetvédelmi (zaj, kipufogógázok stb.) területeken. Az IKA vezetője Dr. Lutz Eckstein mérnök, egyetemi tanár. 2009-ben az IKA több mint 200 munkatársat foglalkoztatott. Az ika egyre inkább harmadik fél által finanszírozandó fejlesztési feladatokhoz kapcsolja a kutatási projektjeit. A tevékenységei elvégzését az ipar igényeinek megfelelően az alábbi részlegekre osztotta: Alváz – Karosszéria – Hajtáslánc – Akusztika – Elektronika – Vezetőtámogató rendszerek – Stratégia- és folyamatfejlesztés. A Vezetőtámogató rendszerek részleg a nevében is szereplő rendszerek kifejlesztésével és alkalmazásával foglalkozik. A fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) első bemutatkozása óta az IKA az egyik vezető független tesztlaboratóriummá vált a rendszerek alkotóelemeinek és széles körű alkalmazási lehetőségeinek tesztelése és tanúsítása terén. További információt a www.ika.rwth-aachen.de oldalon talál.

Volvo Car Corporation: Az autóipar egyik legerősebb márkája, számos kiemelkedő világvezető innováció megalkotója. A Volvo évente közel 450.000 autót értékesít mintegy 120 országban és hozzávetőlegesen 2000 értékesítési és szervizponttal rendelkezik világszerte. A Volvo Car Corporation központja és egyéb vállalati intézményei a svédországi Göteborg városában találhatók. További információt a következő oldalakon talál: www.volvocars.com és media.volvocars.com

Forrás: Volvo Cars
.

(Ezt a cikket 371 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?